Američki proizvođač električnih automobila, Tesla, povećao je popust u ceni modela 3 i Y na američkom tržištu na 7.500 dolara, dodatno podstakavši sumnje da se kompanije suočava sa slabljenjem tražnje kako privreda usporava.

Tesla je 1. decembra ponudio diskont od 3.750 dolara na model 3 i model Y koji se kupe pre kraja tekuće godine. Ovaj popust povećan je u sredu na 7.500 dolara, dok je kompanija još ranije počela da nudi besplatno punjenje automobila kupljenih u decembru za 10 hiljada milja.

Ovi do sada retki diskonti dolaze nakon višegodišnjeg perioda u kojem je Tesla povećavao cene vozila, pozivajući se na probleme u lancima u snabdevanju i inflaciju.

Akcije Tesle pale su na današnjem trgovanju skoro devet procenata, nadovezujući se na ionako oštar silazni trend koji je došao kao posledica zabrinutosti ulagača oko slabljenja tražnje i Maskove zaokupljenosti Twitter-om koji je preuzeo u oktobru.

Analitičari su već smanjili prognoze isporuke Teslinih vozila u tekućem kvartalu usled slabijeg rasta na ključnim tržištima kao što su SAD i Kina.

Doprinos slabijoj tražnji dali su i najavljene subvencije američke vlada za e-vozila koje počinju u januaru, pa su mnogi potencijalni kupci odložili kupovinu do stupanja na snagu ovih povlastica.

Izvor: Reuters, Momentum