Američki proizvođač e-vozila, Tesla, priprema se da izbaci redizajniranu verziju svog hit modela Y iz fabrike u Šangaju, prenosi Bloomberg, pozivajući se na neimenovane izvore.

Tesla trenutno obavlja pripremne radove u Kini za SUV model Y, a masovna proizvodnja mogla bi da počne sredinom 2024. godine.

Verzija modela Y iz 2024. imaće mnogo vidljivije promene eksterijera i unutrašnjosti nego što je to doneo poslednji redizajn u oktobru, koji je obuhvatio novi dizajn točkova i ambijentalno osvetljenje.

Prva serija najnovijeg modela Y biće lansirana u drugoj fazi Teslinog pogona u Šangaju, koji će obustaviti proizvodnju na oko nedelju dana tokom novogodišnjih praznika radi delimične nadogradnje, da bi potom morala da se sprovedu i dodatna podešavanja.

Teslina fabrika u Šangaju koja je pokrenuta 2019. godine proizvodi više od polovine globalnih isporuka ovog proizvođača električnih automobila.

Prvi put predstavljen 2020. godine, model Y se pokazao izuzetno popularan i rangira se i dalje među najbolje prodavanim modelima ukupno gledano. U Kini, isporuke modela Y činile su skoro 75 odsto ukupne Tesline prodaje u zemlji, navodi Bloomberg.

Očekuje se da bi Tesla u tekućoj godini mogao da isporuči 1,82 miliona vozila, što je 37 odsto više u odnosu na 2022. godinu, ali ispod dugoročnog cilja kompanije da postiže stopu rasta od 50 procenata.

Podatke o kvartalnim isporukama za poslednje tromesečje kompanija će objaviti u utorak.

Izvor: Bloomberg, Momentum