Američki proizvođač e-vozila, Tesla, objavio je prodaju slabiju od očekivanja u trećem kvartalu, nakon što podsticaji kompanije nisu bili dovoljni da nadomeste uticaj jake konkurencije i nedostatak novih modela same kompanije.

Tesla je u periodu jul-septembar isporučio 462.890 vozila, što je povećanje od 6,4 odsto na godišnjem nivou, i prvi kvartal rasta posle silaznog trenda kojeg su donela prva dva tromesečja. Ove isporuke bile su ispod konsenzusa od 469.828 vozila.

Iako je uprava kompanije naglasila da joj je cilj da ove godine premaši prošlogodišnju prodaju od 1,8 miliona vozila, čini se da je to malo verovatno s obzirom da bi poslednje tromesečje trebalo da donese prodaju više od pola miliona vozila.

Prodaja u trećem kvartalu podstaknuta je raznim podsticajima kompanije kao što su besplatno osiguranje i finansiranje s nultom kamatom, posebno u Kini koja računa na oko trećine Tesline prodaje.

Ovi podsticaji omogućili su rast prodaje na kineskom tržištu u julu i avgustu, a očekuje se da je taj trend nastavljen i u septembru. Međutim, tražnja na evropskom tržištu je ostala slaba.

Akcije kompanije pred kraj trgovačkog dana beleže pad od 3,3 odsto dok su od početka godine u neznatnom plusu.

Izvor: Reuters, Momentum