Američki proizvođač električnih automobila, Tesla, objavio je u nedelju da je u periodu jul-septembar isporučio manje vozila od očekivanja usled logističkih problema koji kompaniju prate tokom cele godine.

Isporuke Tesle porasle su 42,5 odsto na 343.830 električnih vozila, što je rekordan broj u nekom tromesečju, ali je bilo manje od očekivanja analitičara koji su prognozirali isporuku od nešto preko 359 hiljada vozila.

Kvartalne isporuke bile su niže i od obima proizvodnje od 365.923 vozila što je retka okolnost za ovog proizvođača automobila koji je u prošlosti gotovo uvek imao isporuke veće ili slične broju proizvedenih vozila.

„Kako obim naše proizvodnje nastavlja da raste, postaje sve izazovnije obezbediti kapacitet za transport vozila i po razumnoj ceni tokom nedelja kada je logistika najopterećenija“, saopštila je kompanija u nedelju.

Tesline kvartalne isporuke automobila (u 000)

Tesla je postavio ambicionzini plan da proizvede skoro 495 hiljada modela Y i 3s u četvrtom tromesečju ove godine, pokazuju interni planovi u koje je Reuters imao uvid.

Tokom razgovora sa analitičarima prilikom objave rezultata u julu, čelnik kompanije Elon Mask je izjavio da makroekonomska neizvesnost može imati uticaj na tražnju za električnim vozilima, ali je izbegao detaljniji odgovor naglasivši da kompanija nema problem u tražnji već u proizvodnji.

Akcije Tesle u pred-trgovanju beleže minus od nepunih pet procenata na 252,5 dolara, dok od početka godine registruju minus od 28,3 odsto.

Izvor: Reuters, Momentum