Treći Master plan koji je proizvođač e-vozila, Tesla, predstavio sinoć nije uspeo da zadivi investitore s obzirom da su izostali konkretni detalji o dugo očekivanoj sledećoj generaciji e-automobila.

Višečasovna prezentacija koju je predstavio lider kompanije, Ilon Mask, uglavnom je bila skoncentrisana oko njegove vizije da pokrene sledeću fazu Teslinog rasta oko budućnosti održive energije prelaskom na proizvode kao što su toplotne pumpe. Međutim, izostali su detalji oko novih e-vozila, posebno jeftinijeg modela koji bi koštao oko 25 hiljada dolara koji je bio u najavama još pre više od dve godine.

Istina, kompanija je najavila novu fabriku u Meksiku gde će se praviti nova generacija vozila, ali nisu ponuđeni detalji o tajmingu, već samo najava da će poseban događaj o tome biti održan kasnije. Potvrđena je ranije najava da će proizvodnja e-kamiona (Cybertruck) krenuti ove godine, ali sa značajnijim obimima tek u 2024. godini.

Mask je ovaj događaj iskoristio i da predstavi veliki broj izvršnih direktora što je verovatno bio odgovor kritičarima da je zanemario upravljanje kompanijom nakon što se prošle godine u velikoj meri bavio preuzimanjem Twitter-a.

Jedan od akcenata na Danu investitora bilo je i smanjenje troškova. Uprava kompanije očekuje da proizvodni troškovi budućih fabrika budu manji za 40 procenata, dok je očekivanje uprave da bi proizvodni troškovi nove generacije vozila mogli biti smanjeni za 50 odsto.

Akcije Tesle u produženom trgovanju pale su preko pet procenata na 191,6 dolara.

Izvor: Bloomberg, Momentum