Najveći svetski proizvođač e-vozila, Tesla, saopštio je da je njegova berlinska fabrika dostigla proizvodnju od četiri hiljade vozila nedeljno što je tri sedmice ispred proizvodnog plana, prenosi Reuters.

Sa ovim nivoom proizvodnje nemačka fabrika bi mogla da dostigne godišnju proizvodnju od preko 200 hiljada vozila, dok je njen maksimalni kapacitet oko pola miliona vozila godišnje odnosno 10 hiljada vozila nedeljno.

Nemačka proizvodnja sada čini trećinu proizvodnje modela Y u Šangaju, gde kompanija planira da zadrži prosečnu proizvodnju od oko 13 hiljada vozila nedeljno, hiljadu jedinica ispod maksimalnog kapaciteta, i dodatnih sedam hiljada modela 3 u februaru i martu, pokazuje proizvodni plan ove fabrike.

Tesla je inicijalno planirao da nemačku proizvodnju poveća na četiri hiljade vozila nedeljno sredinom marta i na više od pet hiljada do kraja juna. Nivo proizvodnje od dve hiljade jedinica nedeljno dostignut je u oktobru prošle godine, a tri hiljade dva meseca kasnije.

Ubrzanje proizvodnje u Nemačkoj omogućiće Tesli da koristi veći deo kineske proizvodnje za neevropska tržišta, poput Tajlanda, gde je nedavno pokrenuta prodaja.

Akcije Tesle, koje će ove nedelje biti u fokusu investitora usled ranije najavljenog Dana investitora u sredu, na početku trgovanja beleže rast od pet odsto na 207 dolara.

Izvor: Reuters, Momentum