Proizvođač e-automobila, Tesla, objavio je podatke o prodaji u trećem tromesečju koji su bili ispod očekivanja tržišta usled smanjene proizvodnje zbog planiranih zatvaranja fabrika.

Tesla je isporučio 435.059 vozila u kvartalu, što je za sedam odsto slabije u odnosu na prethodno tromesečje odnosno 26,5 odsto više u odnosu na isti period prošle godine.

Analitičari su očekivali prodaju na nivou od 454.100 vozila.

Kompanija je u trećem kvartalu proizvela 430.488 vozila, u poređenju sa 479.700 vozila u drugom tromesečju odnosno 365.923 automobila prošle godine.

Tesla zabeležio kvartalni pad isporuka prvi put od 2Q 2022. godine 

Izvor: Tesla

Pojedini analitičari veruju da bi modernizacija fabrika mogla dovesti do većih isporuka u poslednjem kvartalu jer bi noviji modeli mogli biti uspešni u borbi sa konkurentima kao što su Ford u SAD i BYD u Kini.

Novija verzija modela 3 ima veću cenu i očekuje se da će isporuke u Kini i Evropi početi u četvrtom kvartalu, dok je prezentacija kamiona Cybertruck planirana do kraja godine.

Tokom trećeg kvartala Tesla je smanjio cene premium modelima S i X za 14-21 odsto na glavnim tržištima, Kini i SAD.

Takođe je povećao diskonte na bazičnim modelima 3 i Y do najviše pet hiljada dolara u SAD, dok je u Kini ponudio druge podsticaije i smanjio cenu modela Y.

Planirano je da Tesla objavi kvartalne rezultate poslovanja 18. oktobra, a u centru pažnje ulagača biće profitabilnost kompanije odnosno kontinuirani pad bruto margine.

Akcije Tesle na početku trgovanja beleže neznatan minus i trguju se na nivou od oko 250 dolara.

Izvor: Reuters, Momentum