Najveći svetski proizvođač e-vozila, Tesla, objavio je kvartalne rezultate u skladu sa očekivanjima, ali i najavio da će nastaviti sa smanjivanjem cena automobila kako bi podržao tražnju, uprkos očekivanom padu profitnih margina.

Prvi čovek Tesle, Ilon Mask, rekao da je da je kompanija „zauzela stav da je insistiranje na većim obimima i većoj prodaji pravi izbor u odnosu na manji obim i veće margine“.

Cenovne korekcije u proteklom periodu su bile prilično dramatične. Osnovna cena modela 3 pala je trenutno ispod nivoa od 40 hiljada dolara, po prvi put u više godina, što predstavlja smanjenje od sedam hiljada dolara od početka godine.

Pad cena vozila uticao je u velikoj meri na profitabilnost. Operativna margina pala je na 11,4 odsto u odnosu na 16 odsto u prethodnom kvartalu i 19,2 odsto prošle goidne.

Kompanija nije iznela podatke o bruto margini u auto segmentu, po prvi put u više godina, napominjući samo da je pala u odnosu na prethodni kvartal. Analitičari procenjuju da je ova margina pala na dvogodišnjim minimum na oko 19 procenata u odnosu na konsenzus od 21,8 odsto i prošlogodišnji nivo od 29,1 odsto.

Uprkos padu prvom tromesečju, Tesline margine su i dalje iznad proseka u auto industriji. General Motors je prošle godine imao marginu od 6,6 odsto, dok je Ford bio na još nižem nivou od četiri procenta.

Oštar pad operativne margine Tesle u 1Q

Izvor: TalkMarkets

Teslin prihod u kvartalu porastao je 24 odsto na 23,33 milijarde dolara, u skladu sa očekivanjima tržišta, nakon što je kompanija u kvartalu isporučila oko 422 hiljada vozila u odnosu na proizvedenih oko 440 hiljada vozila.

Mask je pokušao da ublaži zabrinutost ulagača oko ovog suficita koji je počeo da se pojavljuje u drugoj polovini prošle godine, navodeći da u tekućem kvartalu narudžbine nadmašuju proizvodnju.

Dobit po akciji isključujući jednokratne stavke (EPS) pala je na 0,85 dolara, neznatno ispod očekivanja od 0,86 dolara, dok je slobodan novčani tok (FCF) pao na 441 milion dolara u odnosu na 1,42 milijarde dolara u četvrtom kvartalu.

Kompanija i dalje očekuje prosečnu godišnju stopu rasta od 50 procenata u narednom periodu, napominjući da je na putu da ove godine isporuči 1,8 miliona vozila u odnosu na konsenzus tržišta od 1,84 miliona.

Kada su novi modeli u pitanju, proizvodnja dugo očekivanog električnog kamioneta Cybertruck na putu je da počne ove godine u fabrici u Teksasu, sa prezentacionim događajem očekivanim u trećem kvartalu ove godine.

Akcije Tesle u pred-trgovanju pale su 8,6 odsto na 165 dolara, dok od početka godine nose pozitivan prinos od 34 odsto.

Izvor: Bloomberg, Momentum