Uprkos tome što je objavio kvartalne rezultate iznad očekivanja, akcije proizvođača e-vozila Tesla pretrpele su pad akcija nakon što je kompanija upozorila na nove pritiske na već nagrižene profitne margine.

Prihod kompanije u periodu april-jun porastao je 47,3 odsto na 24,9 milijardi dolara, iznad očekivanja od 24,5 milijardi dolara, nakon što je kompanija isporučila rekordnih oko 466 hiljada vozila što predstavlja godišnju stopu rasta od 83 odsto.

Prilagođena dobit po akciji (EPS) skočila je za petinu na 0,91 dolar, iznad konsenzusa od 0,81 dolar.

Bruto margina u auto sektoru, isključujući državne podsticaje, pala je na 18,1 odsto sa 19,3 odsto u prvom tromesečju, što je njen najniži nivou od drugog kvartala 2019. godine. Ipak, ova mera profitabilnosti kompanije bila je iznad konsenzusa od 16,9 procenata.

Kompanija je kapitalna ulaganja zadržala na nivou iz prvog tromesečja od oko dve milijarde dolara, dok je slobodan novčani tok (FCF) iznosio milijaru dolara u odnosu na 441 milion dolara u prvom tromesečju.

Tesla kontinuirano povećava gep između proizvedenih i prodatih vozila 

Izvor: Bloomberg

Prvi čovek kompanije, Ilon Mask, najavio je da će Tesla nastaviti sa diskontnim cenama vozila ako kamate nastave da rastu. On je nakon objave rezultata izjavio da „ima smisla žrtvovati margine u korist veće proizvodnje vozila, jer misli da će u ne tako dalekoj budućnosti doći do dramatičnog povećanja vrednovanja“, misleći na to da će kompanija na kraju obezbediti sistem autonomne vožnje koji će podići vrednost vozila.

Iz uprave kompanije je navedeno da će projekat superkompjutera Dojo u ove svrhe doneti trošak od najmanje milijardu dolara do kraja 2024. godine, dok će pritisak na profitabilnost povećavati i lansiranje novih modela kao što je kamion Cybertruck čija se masovna proizvodnja očekuje tek naredne godine.

Osim sniženih margina, investitore takođe brinu i rastuće zalihe kompanije koja trenutno na lagerima ima 16-odnevnu globalnu isporuku u odnosu na 15-odnevnu prošlog kvartala i četvorodnevnu isporuku pre godinu dana. Zalihe su nastavile da rastu uprkos velikim sniženjima najprodavanijih modela i podsticajima za kupce poput besplatnog punjenja baterija.

Akcije Tesle koje su pre objave porasle u tekućoj godini 136 odsto u pred-trgovanju beleže pad od skoro četiri odsto na 291,3 dolara.

Izvor: Tesla, Bloomberg, Momentum