Akcije Tesle na jučerašnjem trgovanju skočile su više od 15 procenata nakon što je čelnik kompanije Mask postigao sporazum sa kineskom kompanijom za pretraživanje i mapiranje, Baidu, otvarajući put za sopstvenu poluautonomnu tehnologiju vožnje (FSD) na najvećem svetskom tržištu automobila.

Cena akcija Tesle porasla je u ponedeljak za 15,3 odsto na 194 dolara, dajući kompaniji tržišnu kapitalizaciju od 615,8 milijardi dolara. Akcije ove kompanije oporavile su se za trećinu u poslednjih sedam dana nakon što su se prepolovine u poslednje dve godine.

Sporazum sa Baiduom znači da je Tesla uklonio važnu regulatornu prepreku. Inostrane kompanije koje prodaju pametne automobile u Kini moraju koristiti jednog od oko 20 odobrenih lokalnih dobavljača mapa i navigacionih sistema.

Tesla je u prvom kvartalu držao oko 7,5 procenata tržišta električnih vozila u Kini, a ova zemlja je drugo najveće tržište proizvođača automobila.

Snažan oporavak akcija Tesle nakon objave 1Q te sporazuma sa Baiduom

Izvor: FT

Tesla pokušava da monetizuje svoj „potpuno samostalni“ sistem vožnje u zemlji dok se uporedo bori sa padom prodaje usred rastuće konkurencije. Sistem može ubrzavati, upravljati i kočiti, ali strogo gledano nije potpuno autonomna tehnologija.

Kineska konkurencija jedan je od glavnih razloga što su akcije Tesle oslabile oko 30 procenata ove godine, dok je negativan uticaj imalo i generalno usporavanje globalnog tržišta e-vozila.

Ranije ove godine, Tesla je smanjio mesečnu pretplatu za svoj potpuno samostalni sistem u SAD, a kompanija je najavila licenciranu sistema drugim proizvođačima automobila.

Uvođenje tehnologije u Kini dramatično bi povećalo prihode od pretplate, te pomoglo u diferenciranju modela Tesle nasuprot sve većem broju konkurentnih e-vozila lokalnih proizvođača.

Izvor: FT, Momentum