Japanski Toyota Motor saopštio je u ponedeljak da je u novembru ostvario rekordnu proizvodnju vozila od 833.104 jedinice, što je povećanje od 1,5 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Domaća proizvodnja pala je 3,3 odsto na 266.174 jedinice, dok je na međunarodnom tržištu ostvarena rekordna proizvodnja od 566.930 jedinica, što predstavlja rast od 3,8 odsto.

Globalna proizvodnja i prodaja u novembru prevazišle su prošlogodišnji nivo usled solidne tražnje, posebno u Severnoj Americi, i oporavka u lancima snabdevanja koji su bili izazvani pandemijskim merama, saopštila je kompanija.

Ovaj proizvođač automobila je ranije najavio da očekuje da proizvede 700 hiljada vozila u januaru i potvrdio smanjeni cilj proizvodnje u fiskalnoj godini koja se završava u martu na 9,2 miliona.

Toyota je ranije planirala da dostigne proizvodnju u fiskalnoj godini od 9,7 miliona vozila, ali je proteklog meseca bila prinuđena da snizi ovaj cilj nakon što se kompanija suočila sa problemima u vidu rastućih troškova materijala i nedostatka čipova.

Planirani učinak je svakako iznad prošlogodišnje proizvodnje od oko 8,6 miliona jedinica.

Izvor: Reuters, Momentum