Japanski Toyota Motor saopštio je u četvrtak da je njegova globalna proizvodnja vozila u avgustu porasla rekordnom stopom za taj mesec, nakon što je oporavak sektora od pandemije doveo do povećanih proizvodnih kapaciteta, mahom van zemlje.

Ova objava došla je kao izvesno olakšanje za ovog japanskog proizvođača vozila, koji je pod pritiskom da li će uspeti da postigne planirani nivo godišnje proizvodnje od 9,7 miliona vozila, iako Kina postepeno ublažava pandemijske mere, a problemi u snabdevanju pokazuju znake popuštanja.

Proizvodnja u avgustu skočila je 44,3 odsto na godišnjem nivou, što predstavlja prvi rast od marta. Ovaj najveći svetski proizvođač proizveo je 766.683 vozila tokom meseca, iznad plana od 700 hiljada i prošlogodišnjeg rezultata od 531.448 vozila.

Proizvodnja u domaćim fabrikama porasla je 5,6 odsto, dok je proizvodnja u inostranstvu zabeležila rast od 65,1 odsto, što je takođe rekordno povećanje u avgustu.

Kompanija je prošle sedmice saopštila da planira da proizvede oko 800 hiljada vozila širom sveta u oktobru, što je oko 100 hiljada vozila manje od prosečnog mesečnog plana proizvodnje, usled nestašica u čipovima.

U prvih pet meseci fiskalne godine koja je počela 1. aprila kompanija je proizvela 6,7 odsto manje vozila od inicijalnog plana, dok je na kraju jula taj zaostatak bio 10,3 odsto.

Izvor: Reuters, Momentum