Osnivač Netflix-a i njegov dugogodišnji direktor, Rid Hejstings, najavio je povlačenje sa ove pozicije nakon postepenog delegiranja upravljačkih poslova u proteklim godinama.

Hejstingsa će kao kodirektori zameniti dosadašnji direktor operacija Greg Peters i Ted Sarandos, koji je godinama bio direktor programskog sadržaja ovog striming servisa, a od 2020. godine i kodirektor.

Ova promena dolazi u situaciji kada je kompanija izgubila polovinu tržišne kapitalizacije, nakon što je decenijski rast broja pretplatnika lani došao do svog kraja. Peters i Sarandos će biti zaduženi da vrate momentum Netflix-u u uslovima mnogo jače konkurencije u ovoj industriji zabave.

Netflix je saopštio da je u četvrtom kvartalu dodao 7,7 miliona pretplatnika, znatno iznad očekivanja uprave od 4,5 miliona, zahvaljujući hit seriji Wednesday i dokumentarcu Harry & Meghan. Na nivou čitave godine Netflix je povećao broj pretplatnika za osam miliona na 231 milion, što predstavlja najslabiji godišnji rast u poslednjih deset godina.

Prihod u kvartalu porastao je dva odsto na 7,9 milijardi dolara, što je bilo u skladu sa očekivanjima, dok je neto profit pao na 55 miliona dolara u odnosu na 607 miliona dolara u istom periodu prošle godine.

Akcije Netflix-a skočile su u produženom trgovanju sedam odsto na 339 dolara, dok od početka godine beleže rast od oko 15 procenata.

Uprkos ovom oporavku tržišna kapitalizacija kompanije je i dalje ispod 50 procenata rekordnog nivoa s kraja 2021. godine.

Izvor: FT, Momentum