Proizvođač čipova Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSM) zabeležio je pad neto profita u četvrtom tromesečju nakon što su oslabili prihodi od čipova u segmentu Internet stvari (IoT) i opale profitne margine.

Najveći svetski proizvođač čipova objavio je pad profita u periodu oktobar-decembar od 19 odsto na 238,71 milijardu tajvanskih dolara (7,56 milijardi dolara), što je bilo iznad konsenzusa od 224,67 milijardi tajvanskih dolara.

U odnosu na prethodno tromesečje neto profit je pao 13 procenata.

Prihod kompanije dostigao je 625,5 milijardi tajvanskih dolara i faktički je ostao nepromenjen u odnosu na isti period prošle godine, a severnoameričko tržište je nosilo 72 odsto realizacije.

Prihod u segmentu IoT pao je 29 odsto u odnosu na prethodni kvartal, dok su prihodi u segmentu čipova sa visokim perfomansama i čipova za mobilne uređaji porasli 17 odnosno 27 odsto, respektivno.

TSM je u 2023. ostvario redak pad prihoda na godišnjem nivou (u 000 mlrd TWD)

Foto: WSJ

Kompanija se suočila sa padom prodaje u skorašnjim mesecima pošto su klijenti trošili zalihe nakon perioda snažne tražnje za čipovima koje koriste elektronski uređaji tokom pandemije.

Operativna margina TSM-a pala je 10,4 procentna poena na 41,6 odsto u četvrtom tromesečju odnosno bila je neznatno manja u odnosu na prethodno tromesečje.

Za prvi kvartal, uprava kompanija projektuje kvartalni pad prihoda na 18,0-18,8 milijardi dolara u odnosu na 19,62 milijarde dolara u četvrtom kvartalu. Očekuje se da operativna margina ostane u rasponu 40-42 odsto.

Na nivou čitave godine očekuje se rast prihoda veći od 20 procenata, na bazi očekivanog oporavka tržišta mobilnih telefona i pomame za veštačkom inteligencijom.

Kapitalni izdaci u 2024. godini očekuju se u rasponu 28-32 milijarde dolara u poređenju sa 30,45 milijardi dolara u 2023. godini.

Akcije TSM-a na početku trgovanja beleže rast od oko osam procenata na 111 dolara.

Izvor: WSJ, Momentum