Tajvanski proizvođač čipova, Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSM), objavio je kvartalne rezultate iznad očekivanja, ali i najavio pad prodaje u tekućem kvartalu do 16 procenata usled slabije globalne privrede i manje potražnje od strane Apple-a koji pokušava da iščisti zalihe.

TSM planira prihod u kvartalu april-jun od 15,2-16,0 milijardi dolara, u odnosu na prošlogodišnju realizaciju od 18,16 milijardi dolara.

U prvom tromesečju kompanija je zabeležila rast profita od dva odsto na 206,9 milijardi tajvanskih dolara (6,76 milijardi dolara), što je bilo iznad očekivanja od 192,8 milijardi tajvanskih dolara.

Prihod u istom kvartalu pao je 4,8 odsto, što je bilo u skladu sa ranijom prognozama uprave.

Kompjuterski čipovi visokih performansi i čipovi za mobilne telefone činili su u kvartalu 44 i 34 odsto prihoda, respektivno. Neto prihod sa kineskog tržišta dostigao je udeo od 15 odsto sa ranijih 12 odsto, dok je udeo u realizaciji severnoameričkog tržišta palo sa 69 na 63 odsto.

Kompanija očekuje kapitalne izdatke u tekućoj godini u visini od 32-36 milijardi dolara, kako je i ranije najavljeno, u odnosu na 36,3 milijarde dolara u prošloj godini.

Uprava očekuje da prihod u prvoj polovini godine bude slabiji za oko 10 odsto, dok bi, zahvaljujući oporavku u drugoj polovini godine, čitava godina trebalo da donese pad niskom do srednjom jednocifrenom stopom.

Iz uprave su naveli da su rezultati u prvom tromesečju pogođeni „slabijom tražnjom na krajnjem tržištu čipova“, dok su nivoi zaliha ostali „značajno veći“ nego što se očekivalo i ovakva situacija bi mogla da se produži i na treći kvartal.

Uprava očekuje bolje poslovanje u drugoj polovini godine, najavivši da će nastaviti da ulaže uprkos tekućim slabostima na tržištu s obzirom na veliki dugoročni potencijal.

TSM planira širenje proizvodnje van Tajvana i prema rečima uprave razmatra se mogućnost izgradnje fabrike auto čipova u Evropi. Kao što je od ranije poznato, kompanija je krajem prošle godine počela izgradnju druge fabrike čipova u Arizoni čija proizvodnja će, koristeći naprednu 3-nanometarsku tehnologdiju, otpočeti 2026. godine.

Akcije TSM-a na Njujorškoj berzi oporavile su se ove godine 17 procenata, nakon što su prošle godine pretrpele pad od 38 odsto.

Izvor: Reuters, Momentum