Najveći svetski proizvođač čipova, Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSM), smanjio je ranije datu prognozu rasta tržišta čipova, upozorivši da su tržišta pametnih telefona i personalnih računara i dalje slaba.

Kompanija očekuje  ove godine rast tržišta čipova, izuzimajući segment memorijskih čipova, od oko 10 odsto u odnosu na ranije očekivanje rasta preko 10 procenata. Uprava je takođe smanjila prognozu sektora proizvodnje, kojem TSM pripada, ali je zadržala procenu kapitalnih izdataka na 28-32 milijarde dolara.

Ove prognoze su zasenile inače solidan kvartal koji potvrđuje rast TSM-a i drugih proizvođača čipova zbog potražnje za sofisticiranim čipovima koji podržavaju sisteme bazirane na veštačkog inteligenciji (AI). Kompanija je u januaru saopštila da prihodi iz AI segmenta rastu po godišnjoj stopi od oko 50 procenata.

TSM u tekućem kvartalu očekuje prihod između 19,6 milijardi i 20,4 milijarde dolara, iznad konsenzusa od oko 19,1 milijarde dolara.

Kompanija i dalje očekuje rast prihoda u tekućoj godini od barem 20 procenata, podstaknutog rastom tržišta AI čipova koji nadomešćuju usporeni oporavak tržišta pametnih telefona. Kompanija u segmentu čipova za auto industriju očekuje pad u tekućoj godine u odnosu na prethodno date prognoze rasta.

TSM je takođe naveo da će započeti masovnu proizvodnju čipova 2nm generacije u poslednjem kvartalu 2025. godine, precizirajući ranije definisan vremenski okvir 2025. godine.

TSM je u prvom fiskalnom kvartalu koji je završen u martu zabeležio rast prihoda od 12,9 odsto na 18,9 milijardi dolara u odnosu na konsenzusa od 18 milijardi dolara. Neto profit je porastao devet odsto na oko 7 milijardi dolara.

Kompanija je izvestila da je nedavni zemljotres doveo do izvesnih oštećenja materijala što bi bruto marginu u junuskom kvartalu moglo oslabiti za 50 baznih poena.

Akcije TSM-a na jučerašnjem trgovanju oslabile su 4,9 odsto na 132,3 dolara, dok su od početka godine u plusu oko 27 odsto.

Izvor: Bloomberg, Momentum