Najveći svetski proizvođač čipova, Taiwan Semiconductor Manufacturing Co (TSMC), saopštio je da je ostvario profit u četvrtom kvartalu veći od očekivanja, usled stabilne tražnje za čipovima i pozitivnih kursnih razlika, dok je prihod neznatno pao ispod prognoza analitičara.

Prilagođena dobit po akciji (EPS) u periodu oktobar-decembar bila je 11,41 tajvanski dolar u odnosu na 6,41 tajvanski dolar prošle godine i iznad očekivanja od 11,12 tajvanskih dolara. Neto profitna margina je porasla sa 37,9 odsto prošle godine na 47,3 odsto.

Prihod u istom periodu je dostigao 625,53 milijarde tajvanskih dolara i bio je ispod očekivanja od 638,99 milijardi dolara, ali u rangu prognoze uprave.

Kompanija je tokom kvartala pokrenula prodaju 5-nanometarskih čipova i taj proizvod sada čini oko 32 odsto od ukupnih prihoda. TSMC je glavni snabdevač američkih kompanija kao što su Apple, Qualcomm i NVIDIA i prodaja na severnoameričkom tržištu čini oko 68 odsto njegovih ukupnih prihoda u 2022.

Posmatrano u čitavoj 2022. godini, TSCM je skoro duplirao dobit na 1.017 milijardi tajvanskih dolara, čemu je doprinelo i slabljenje nacionalne valute za preko 20 odsto u odnosu na dolar.

Akcije TSCM-a oporavile su se u tekućoj godini 10-ak procenata, ali u poslednjih godinu dana i dalje beleže veliki minus od oko 36 procenata.

Izvor: Investing, Momentum