Najveća svetska turistička kompanija, TUI, saopštila je da planira da otplati državnu pomoć koju je dobila tokom pandemije putem povećanja kapitala naredne godine, nakon što joj je jaka ovogodišnja sezona omogućila profitabilno poslovanje.

Ova nemačka kompanija je saopštila da će početi da smanjuje zavisnost od nemačke države, koja je pomogla grupi da preživi težak period pandemije kada su obustavljena putovanja.

Kompanija je saopštila da će finansirati otplatu kroz povećanje kapitala sledeće godine, za koje je finansijski direktor procenio da će biti u rasponu od 1,6 do 1,8 milijardi evra.

TUI će iskoristiti povećanje kapitala da otplati Nemačkom fondu za ekonomsku stabilizaciju (WSF) iznos između 730 miliona evra i 957 miliona evra. Takođe, planira da smanji kreditne linije koje je dobio od nemačke razvojne banke, KfW.

TUI, koji prodaje turističke aranžmane i upravlja hotelima, kruzerima i avio-kompanijom, objavio je operativni profit od (EBIT) od 409 miliona evra u fiskalnoj godini koja je završena u septembru, u poređenju sa gubitkom od dva milijarde evra prethodne godine.

Za narednu godinu uprava kompanije očekuje značajno povećanje profitabilnosti, mada je ostala oprezna s obzirom na ekonomske izglede.

TUI je saopštio da je prosečna cena zimovanja ove godine porasla 28 odsto u odnosu na predpandemijski period, što bi moglo da ublaži negativne efekte inflacije.

Akcije ove kompanije oslabile su na današnjem trgovanju više od sedam odsto na 1,6 evra, dok od početka godine registruju minus veći od 40 odsto.

Izvor: Reuters, Momentum