Američki proizvođač sportske opreme, Under Armour, ponovo je razočarao investitore nakon što je dao prognozu rezultata za fiskalnu godinu ispod očekivanja tržišta i faktički najavio da će restrukturiranje kompanije dodatno potrajati.

U fiskalnom četvrtom kvartalu kompanija je zabeležila rast prihoda od 7,7 odsto na 1,40 milijarde dolara, iznad očekivanja od 1,36 milijardi dolara.

Severnoameričko tržište koje čini preko 60 odsto prodaje kompanije ostvarilo je rast od 2,5 odsto nakon pada u prethodnom kvartalu. Evropsko tržište je donelo prodaju veću za 13,8 odsto, dok je azijsko-pacifičko region registrovao rast prodaje od 23,6 odsto.

Prilagođena dobit po akciji (EPS) u periodu januar-mart iznosila je 0,18 dolara što je bilo iznad konsenzusa od 0,15 dolara.

Stanje zaliha Under Armour-a i dalje na veoma visokom nivou (u mlrd USD)

Izvor: Under Armour

Međutim, kompanija u tekućoj fiskalnoj godini očekuje stagnaciju ili blagi rast prodaje u odnosu na očekivani rast od 3,7 odsto. Takođe, EPS se očekuje na nivou od 47-51 cent u odnosu na konsenzus tržišta od 62 centa.

Uprava očekuje rast bruto margine u rasponu 25-75 baznih poena u odnosu na prošlogodišnju stopu od 44,9 odsto, potpomognut stabilizacijom lanaca u snabdevanju, dok na negativnoj strani i dalje stoje očekivane povećane diskontne prodaje usled nagomilanih zaliha.

Uprava kompanije je još u februaru upozorila da će povećane zalihe voditi većim promocijama kroz sve linije proizvoda te da će oporavak trajati duže nego što je očekivano. Kompanija je na kraju marta imala zalihe od 1,2 milijarde dolara, što je tek neznatno smanjenje u odnosu na kraj decembra.

Akcije Under Armour-a na početku trgovanja beleže pad od oko četiri odsto na 7,5 dolara, dok su od početka godine u minusu od oko 16 procenata.

Izvor: Bloomberg, Under Armour, Momentum