Američka softverska kompanija, Microsoft, objavila je kvartalne rezultate poslovanja iznad očekivanja tržišta, ali je usporavanje rasta cloud biznisa neutralisalo optimizam ulagača oko lansiranja novih proizvoda zasnovanih na veštačkoj inteligenciji.

Prihod u četvrtom fiskalnom tromesečju porastao je 8,3 odsto na 56,2 milijarde dolara, što je bilo iznad očekivanja od 55,5 milijardi dolara.

Segment poslovanja Inteligentni cloud zabeležio je rast prihoda od 15 odsto na 23,99 milijardi dolara, odnosno 17 odsto mimo kursnih razlika. Prihod Azure-a i drugih cloud usluga porastao je stopom od 26 procenata (27 odsto mimo kursnih razlika), što predstavlja usporavanje u odnosu na na rast od 27 odsto u prethodnom kvartalu (31 odsto mimo kursnih razlika), ali bolje od konsenzusa od 25 odsto.

Uprava kompanije u tekućem kvartalu očekuje usporavanje rasta prihoda Azure-a na 25-26 odsto, isključujući kursne razlike. Azure je u fiskalnoj 2023. godini činio više od polovine cloud prihoda koji su iznosili 110 milijardi dolara, dok je u 2022. godini dostigao realizaciju od oko 34 milijarde dolara, navela je kompanija.

Deo rasta došao je od usluge za biznis klijente Azure OpenAI koja sada ima 11 hiljada korisnika u odnosu na 4.500 hiljada koliko je objavljeno sredinom maja. Prema navodima uprave, kompanija investira da zadovolji rastuću tražnju za uslugama baziranim na veštačkoj inteligenciji, ali očekuje da će se efekti ovih ulaganja pre videti u drugoj nego u prvoj polovini fiskalne godine.

Microsoft nastavlja sa jednocifrenim stopama rasta 

Segment Produktivnost i poslovni procesi, koji obuhvata Office, LinkedIn i Dynamics, zabeležio je u periodu april-jun rast od 10 odsto na 18,29 milijardi dolara (konsenzus 18,06 milijardi dolara), predvođen rastom Office komercijanilh proizvoda i usluga od 12 odsto. Prihodi LinkedIn-a porasli su pet odsto, a Dynamics-a 19 procenata.

Segment Personalni računari, koji je već nekoliko kvartala tavori usled slabog tržišta PC-a, zabeležio je pad prihoda od četiri odsto na 13,9 milijardi dolara, ali je bio iznad konsenzusa od 13,58 milijardi dolara. Prodaja Windows OEM softvera pala je stopom od 12 odsto, što predstavlja znatno bolji rezultat u odnosu na pad od 28 odsto u prethodnom kvartalu i nešto bolji rezultat u odnosu na pad globalnih isporuka PC-a od 13 odsto. Segment Gejminga zabeležio je rast prihoda od jedan odsto, dok su Bing i reklamni prihodi rasli stopom od osam odsto.

Dobit po akciji (EPS) u periodu april-jun porasla je za petinu na 2,69 dolara, iznad očekivanja od 2,56 dolara. Operativni profit je skočio 18,1 odsto na 24,3 milijarde dolara uz rast operativne margine od 3,6 procentnih poena na 43,2 odsto.

Kada je likvidnost u pitanju, operativni novčani tok je porastao 17 odsto na 28,8 milijardi dolara, dok je slobodan novčani tok (FCF) skočio 12 odsto na 19,8 milijardi dolara.

Uprava kompanije u tekućem kvartalu očekuje prihod u rasponu 53,8-54,8 milijardi dolara (konsenzus 54,94 milijarde dolara), što na sredini raspona implicira stopu rasta od osam odsto.

Akcije Microsoft-a u pred-trgovanju beleže pad od 3,6 odsto na 338,4 dolara, dok su prethodno u 2023. zabeležile rast od 46 procenata.

Izvor: Microsoft, Bloomberg, Momentum