Protekle sedmice nastavljen je uzlazni trend Belex-a koji neprekidno traje od sredine aprila. Indeks najlikvidnijih akcija, Belex15, porastao je 0,8 odsto na 920,5 poena, dok je ukupan promet na tržištu iznosio 295,9 miliona dinara (2,5 miliona evra).

Najprometnija akcija bila je Naftna industrija Srbije (NIIS) koja je skočila 0,8 odsto na 847 dinara uz promet od 22,4 miliona dinara. NIS je u nedelji stizao i do nivoa od 855 dinara, ali je krajem nedelje utihnulo trgovanje nakon što je kompanija odlučila da najvećem manjinskom akcionaru na ime donacije uplati 60 miliona evra. Ovakva odluka gotovo u potpunosti je suzbila očekivanja investitora u pogledu isplate veće dividende od tradicionalnih 25 odsto dobiti.

Zvaničan predlog odbora direktora za raspodelu prošlogodišnjeg profita biće objavljen do kraja meseca kada je krajnji rok da se zakaže redovna skupština akcionara.

Dobitnik prošle sedmice bio je Impol Seval (IMPL) koji je skočio sedam odsto na 6.633 dinara nakon što je kompanija predložila isplatu rekordne dividende od 871,6 dinara po akciji.

Dobru nedelju iza sebe ostavili su i akcionari Aerodroma „Nikola Tesla“ (AERO) koji je stigao do istorijskog maksimuma od 2.000 dinara. Tržišna kapitalizacija ove kompanije koja kontroliše proces koncesije dostigla je 70 milijardi dinara (oko 596 miliona evra), u velikoj meri zahvaljujući nelikvidnosti akcije i trgovačkim aktivnostima najvećih manjinskih akcionara.

Izvor: Momentum