Kompanija American Express saopštila je da je profit u trećem tromesečju blago poboljšan nakon što je potrošanja na usluge, robe i putovanja nastavila da raste uprkos strahu od potencijalnog privrednog usporavanja u narednom periodu.

Prihod u periodu jul-septembar porastao je 24,1 odsto na 13,56 milijardi dolara i bio je neznatno ispod očekivanja tržišta. Ovaj rast u velikoj meri je bio vođen većom potrošnjom vlasnika kartica. Potrošnja na putovanja i zabavu na međunarodnim tržištima po prvi put je premašila predpandemijske nivoe, saopštila je kompanija.

Međutim, u odnosu na prošlu godinu kada je kompanija smanjila rezervisanja po očekivanim gubicima za 191 milion dolar, u kvartalu je sprovela rezervisanja od 778 miliona dolara. U prethodnom kvartalu trošak rezervisanja je iznosio 410 milion dolara.

Prilagođena dobit po akciji (EPS) AmEx-a u periodu jul-septembar porasla je 8,8 odsto na 2,47 dolara i bila je veća od očekivanja tržišta od 2,41 dolar.

Na nivou čitave godine kompanija sada očekuje rast prihoda u rasponu 23-25 odsto i EPS iznad inicijalno očekivanog raspona od 9,25-9,65 dolara.

Akcije kompanije na početku trgovanja pale su preko pet procenata na 134,9 dolara, dok od početka godine beleže minus od 17,5 odsto.

Izvor: Reuters, Momentum