Najveći svetski proizvođač sportske obuće i odeće, NIKE, objavio je rezultate za fiskalni prvi kvartal iznad očekivanja, ali je pad profitnih margina zabrinuo investitore koji su oštro oborili akcije na nivo zadnji put viđen na početku pandemije.

Prihod u fiskalnom prvom kvartalu (jun-avgust) porastao je 3,6 odsto na 12,69 milijardi dolara, dok je mimo kursnih razlika rast iznosio 10 procenata. Ovaj rezultat bio je iznad očekivanja od 12,28 milijardi dolara.

Prilagođena dobit po akciji pala je 20 odsto na 0,93 dolara i bila je neznatno iznad očekivanja od 0,92 dolara. Bruto margina je pala 2,2 procentna poena na 44,3 odsto i bila je ispod konsenzusa od 45,4 odsto. Ovaj pad je posledica povećanih logističkih troškova, većeg obima rasprodaja u segmentu NIKE Direct i nepovoljnih promena u valutnim kursevima. Najveći deo pada magine odnosi se na severnoameričko tržište na kojem je višak zaliha likvidiran kroz direktnu prodaju i veletrgovine.

Severnoameričko tržište zabeležilo je rast prodaje od 13 odsto, EMEA region jedan odsto (rast od 17 odsto mimo kursnih razlika), dok je kinesko tržište palo 16 procenata odnosno 13 odsto mimo kursnih razlika.

Zalihe su na godišnjem nivou porasle 44 odsto na 9,7 milijardi dolara zbog povećane količine robe u tranzitu usled tekuće volatilnosti u lancima snabdevanja, delimično neutalisane snažnom tražnjom tokom kvartala.

Kompanija u tekućem fiskalnom kvartalu očekuje rast niskim dvocifrenim stopama usled jake tražnje na tržištu, uprkos problemima u vezi sa lancima snabdevanja i negativnim kursnim razlikama. Na nivou fiskalne godine kompanija očekuje rast niskom do srednjom jednocifrenom stopom usled negativnog uticaja kursnih razlika od oko 4 milijarde dolara. Bruto margina bi mogla da padne 2,0-2,5 procentnih poena u odnosu na prethodnu godinu pre svega usled povećanih rasprodaja neophodnih da se smanje povećane zalihe.

Akcije NIKE-a pale su u produženom trgovanju skoro 10 procenata na 86,4 odsto, dok od početka godine beleže minus od 47,5 odsto.

Izvor: NIKE, Momentum