Najveći globalni e-trgovac i pružalac cloud usluga, Amazon, objavio je kvartalne rezultate poslovanja iznad očekivanja, nakon što je ostvario snažan rast prihoda u segmentu e-trgovine, dok je istovremeno usporio potrošnju.

Prihod u kvartalu porastao je 11 odsto na 134,3 milijarde dolara i bio je iznad konsenzusa od 133,4 milijardi dolara.

Dobit po akciji (EPS) dostigla je 0,65 dolara, ali nije uporediva sa konsenzusaom od 0,34 dolara usled doprinosa revalorizacije ulaganja u Rivian.

Operativni profit (EBIT) je više nego dupliran na 7,7 milijardi dolara nakon što se severnoamerički trgovinski biznis ponovo vratio profitabilnosti.

Operativni troškovi su porasli 7,5 odsto, što je najsporija stopa rasta u najmanje poslednjih 10 godina. Troškovi prodaje i marketinga porasli su svega 6,5 odsto, nakon što su godinama rasli stopama od 30 i više procenata.

Niži troškovi i veći prihodi doveli do oporavka operativnog rezultata Amazona (u mlrd USD)

Izvor: Amazon

Prihod na severnoameričkom tržištu porastao je 11 odsto na 82,5 milijardi dolara, dok je međunarodna prodaje donela rast od 10 odsto i prihod od 29,7 milijardi dolara.

Posmatrano po segmentima, online prodaja porasla je pet odsto na 53 milijarde dolara, dok su usluge prodavcima „treće strane“ skočile 18 odsto na 32,3 milijarde dolara. Nezavisni trgovci su činili 60 odsto ukupne prodaje na sajtu, što je najveća stopa do sada, u velikoj meri doprinevši rastu prihoda od usluga prodavcima. Reklamni prihodi porasli su 22 odsto na 10,7 milijardi dolara, što je neznatno usporavanje u odnosu na prethodni kvartal.

Cloud poslovanje (AWS), koje tradicionalno generiše većinu kompanijskog profita, premašilo je očekivanja i pokazalo znake stabilizacije, uprkos tome što je zabeležilo usporavanje i šesti kvartal zaredom. Prihod u segmentu dostigao je 22,1 milijardu dolara, nakon rasta od 12 odsto, u odnosu na stopu iz prethodnog kvartala od 16 odsto. Kompanija je saopštila da je tokom kvartala plasirala različite proizvode bazirane na generativnoj veštačkoj inteligenciji.

Kompanija u tekućem kvartalu očekuje prihod u rasponu 138-143 milijarde dolara, iznad konsenzusa od 138,3 milijarde dolara, što daje potencijalni rast od 9-13 odsto. Operativni profit se očekuje u rasponu 5,5-8,5 milijardi dolara, iznad konsenzusa od 5,41 milijardu dolara.

Akcije Amazona skočile su na trgovanju u petak 8,3 odsto na 139,6 dolara, dok u 2023. nose prinos od oko 66 odsto.

Izvor: Bloomberg, Amazon, Momentum