Američka platforma za iznajmljivanje smeštaja, Airbnb, objavila je kvartalne rezultate poslovanja iznad očekivanja tržišta, zahvaljujući stabilnoj tražnji za putovanjima i oporavku u azijsko-pacifičkom regionu.

Prihod u periodu januar-mart skočio je za petinu na 1,82 milijarde dolara, iznad očekivanja od 1,80 milijardi dolara.

Kompanija je saopštila da je bruto vrednost rezervisanja tokom kvartala skočila 19 odsto na 20,4 milijarde dolara, iznad očekivanja od 19,67 milijardi dolara. Broj noćenja i usluga lokalnih vodiča porastao je 19 odsto na 121,1 milion i bio je u skladu sa očekivanjima. Najveći doprinos ovom rastu dao je azijsko-pacifički region koji je zabeležio rast od 48 procenata.

Kompanija je u kvartalu ostvarila profit od 117 miliona dolara u odnosu na prošlogodišnjih gubitak od 19 miliona, što je prvi put u istoriji kompanije da je prvi kvartal profitabilan po američkim računovodstvenim standardima. Dobit po akciji (EPS) iznosila je 0,18 dolara, iznad očekivanja od 0,09 dolara.

Kompanija je prošle sedmice saopštila da će omogućiti gostima da plaćaju usluge putem rata, u pokušaju da pridobije i klijente koji moraju striktnije da raspolažu svojim budžetom. Uprava je još ranije navela da će prosečne dnevne cene noćenja ove godine ostati pod pritiskom nakon što su se klijenti u velikoj meri okrenuli ka ruralnim zonama sa nižim troškovima.

Kompanija u 2Q očekuje pad prosečne cene noćenja nakon stagnacije u 1Q (u USD)

Izvor: Airbnb

Prosečne dnevne cene u prvom kvartalu ostale su faktički nepromenjene na godišnjem nivou od 168 dolara.

Uprava u tekućem tromesečju očekuje „neznatno niže“ prosečne dnevne cene usled promenjenog miksa i uvođenja novog alata za određivanja cena u okviru letnje sezone 2023. Takođe, kompanija je navela da očekuje da će broj noćenja i usluga lokalnih vodiča u tekućem tromesečju sporije rasti nakon što je prošle godine zabeležena visoka stopa usled nagomilane tražnje iz perioda pandemije.

U periodu april-jun, uprava kompanije očekuje prihod u rasponu 2,35-2,45 milijardi dolara, što daje potencijalni rast od 12-16 odsto, i u liniji je sa očekivanjem tržišta od 2,42 milijarde dolara.

Akcije Airbnb-a u pred-trgovanju beleže pad od 13 procenata na 110,7 dolara, dok su od početka godine u plusu od skoro 30 odsto.

Izvor: Reuters, Airbnb, Momentum