Američka transportna i logistička kompanija, FedEx, povukla je ranije datu prognozu poslovnih očekivanja za tekuću fiskalnu godinu i saopštila da su preliminarni rezulati u kvartalu koji je završen 31. avgusta bili ispod očekivanja.

Prilagođena dobit po akciji (EPS) u periodu jun-avgust iznosila je 3,44 dolara po akciji, što je bilo znatno ispod očekivanja od 5,10 dolara. Glavni razlog pada profitabilnosti su makroekonomske slabosti u Aziji i otežane okolnosti za sprovođenje usluga u Evropi. Preliminarni prihod od 23,2 milijarde dolara neznatno je bio ispod očekivanja.

Uprava je saopštila da su globalni prometi značajno opali krajem prvog fiskalnog tromesečja, kako na domaćem tako i na međunarodnom tržištu. Dodaje se da je kompanija brzo odgovorila na ove udare, ali da su usled brzine promene uslova rezultati u kvartalu bili ispod očekivanja.

FedEx je saopštio da je pogođen većim operativnim troškovima koji su bili visoki u odnosu na tražnju, te da je kao odgovor na ovu situaciju preduzeo niz aktivnosti u pogledu smanjenja troškova: parkiranje nekoliko aviona, smanjenje broja radnih sati radnika i zatvaranje više od 90 kompanijskih lokacija.

Kompanija očekuje da se uslovi poslovanja pogoršaju u tekućem kvartalu. Uprava prihod u periodu septembar-novembar očekuje u rasponu 23,5-24,0 milijarda dolara i prilagođeni EPS od najmanje 2,75 dolara.

Akcije FedEx-a u produženom trgovanju pale su 16,3 odsto na 171,5 dolara, dok od počekta godine registruju minus od 33,7 odsto.

Izvor: Bloomberg, Momentum