Profiti dve najpoznatije američke investicione banke, Goldman Sachs i Morgan Stanley, oštro su pali u četvrtom kvartalu nakon što je volatilnost na finansijskim tržištima usporila aktivnosti u segmentu investicionog bankarstva.

Profit Goldmana u periodu oktobar-decembaR stropoštao se 66 odsto na 1,33 milijarde dolara, što je bilo značajno ispod očekivanja tržišta. S druge strane, profit Morgan Stanley-a pao je 40 odsto na 2,2 milijarde dolara, ali je bio u skladu sa očekivanjem analitičara.

Goldman je saopštio da se njegova maloprodajna bankarska divizija suočava sa većim problemima nego što je investiciona javnost očekivala. Banka je rezervisala 972 miliona dolara da pokrije potencijalne gubitke u kvartalu za koje je navedeno da su uglavnom došli iz relativnog novog poslovnog segmenta sa kreditnim karticama. Analitičari su očekivali kreditne gubitke od 650 miliona dolara.

S druge strane, Morgan Stanley je objavio oštar pad prihoda u poslovima investicionog bankarstva od 49 procenata i pad prihoda u poslovima trgovanja hartijama od vrednosti, pre svega akcijama. Loš rezultat  iz ovih segmenata delimično je neutralisala divizija za upravljanje imovinom koja je realizovala rekordne neto prihode u kvartalu od 6,6 milijardi dolara u odnosu na 6,3 milijarde dolara prošle godine.

Akcije Morgan Stanley-a pred kraj trgovanja beleže rast od 6,3 odsto, dok se Goldman nalazi u minusu od skoro sedam procenata.

Izvor: Bloomberg, Momentum