Američka telekomunikaciona kompanija, Verizon Communications, objavila je dobre kvartalne rezultate poslovanja i najavila godišnji profit iznad očekivanja nakon što su snažna tražnja za mobilnim uslugama i promocije na Crni petak pomogle kompaniji da ostvari najveći kvartalni rast pretplatnika u skoro dve godine.

Verizon je u kvartalu dodao 449 hiljada pretplatnika što je bilo iznad konsenzusa tržišta od 223,8 hiljada.  Potrošački segment kompanije, koji čini gro njenog biznisa, dodao je 318 hiljada novih postpaid mobilnih pretplatnika nakon tri vezana tromesečja gubitaka i znatno iznad očekivanih 96 hiljada.

Ova kompanija, poznata i po skupljim uslugama u odnosu na konkurenciju, saopštila je da su klijenti veoma dobro prihvatili personalizovani plan usluga (myPlan) koji je pokrenut u maju prošle godine. Kako bi ponuda bila atraktivnija, kompanija je u pojedinim paketima ponudila i pretplatu na Netflix i Warner-ov Max striming servis.

Snažan rast broja pretplatnika u segmentu stanovništva (u 000)

Izvor: Verizon

Rast broja korisnika, zajedno sa povećanim cenama tokom prošle godine, pomogao je kompaniji da ostvari prihod od 35,1 milijardu dolara, neznatno ispod prošlogodišnje realizacije ali iznad konsenzusa od 34,64 milijarde dolara. Prihod od mobilnih usluga porastao je 3,2 odsto na 19,4 milijarde dolara.

Neto gubitak u kvartalu bio je 2,6 milijardi dolara, odnosno 0,64 dolara po akciji, u poređenju sa profitom od 6,7 milijardi dolara, odnosno 1,56 dolara po akciji prošle godine. Ovaj minus posledica je ranije objavljenih otpisa od 5,8 milijardi dolara na ime opadajućeg biznisa fiksne telefonije i Interneta sa malim i srednjim preduzećima.

Prihod u biznis segmentu nastavio je da slabi i iznosio je 7,6 milijardi dolara, što predstavlja smanjenje na godišnjem nivou od 3,6 odsto, uprkos povećanju broja mobilnih telefonskih pretplatnika.

Slobodan novčani tok (FCF) na nivou godine, što je podatak koji investitori prate kako bi ocenili potencijal kompanije za isplatu dividende, dostigao je 18,7 milijardi dolara u odnosu na 14,1 milijardu dolara u 2022. godini.

Verizon je saopštio da u 2024. godini očekuje prilagođeni profit u rasponu 4,50-4,70 dolara po akciji, što je na sredini raspona iznad konsenzusa od 4,59 dolara. Rast prihoda od mobilnih usluga očekuje se u rasponu 2,0-3,5 odsto u odnosu na rast od 3,2 odsto prošle godine.

Akcije Verizona porasle su nakon objave 6,7 odsto na 42,2 dolara, dok u poslednjih godinu dana beleže blagi pad vrednosti.

Izvor: Reuters, Verizon, Momentum