Akcije Under Armour-a oštro su pale na jučerašnjem trgovanju nakon što je uprava najavila da će se sniženja nastaviti tokom dužeg perioda jer se kompanija i dalje suočava sa povećanim zalihama.

Ovaj problem opteretio je industriju sportske odeće zbog nepredvidive potražnje i dužih vremena isporuke, što je dovelo do velikih promotivnih aktivnosti kako bi se roba počistila sa polica. Zalihe Under Armour-a porasle su 50 odsto na 1,22 milijarde dolara na kraju decembra od početka fiskalne godine, a iz uprave su poručili da će proces njihove normalizacije „verovatno potrajati malo duže nego što je očekivano u prethodnom kvartalu“.

Ovakve okolnosti stavljaju pritisak na bruto marginu kompanije čiji pad u fiskalnoj godini se sada očekuje na gornjem kraju ranije datog raspona od 375-425 baznih poena. U periodu oktobar-decembar bruto margina je pala 650 baznih poena na 44,2 odsto usled većeg obima diskontnih prodaja, negativnog miksa i negativnog efekta kursnih razlika.

Veliki rast zaliha Under Armour-a od početka fiskalne godine (u mlrd USD)

Izvor: Under Armour

U kvartalu, Under Armour je zabeležio rast prihoda od 3,3 odsto na 1,58 milijardi dolara, što je bilo iznad konsenzusa od 1,55 milijardi dolara. Prilagođena dobit po akciji (EPS) dostigla je 0,16 dolara, iznad konsenzusa od 0,09 dolara.

Prihodi u Severnoj Americi pali su za dva odsto, dok je međunarodna prodaja skočila za 14 odsto, predvođena rastom u Latinskoj Americi.

Kompanija u tekućoj fiskalnoj godini koja se završava do kraja marta očekuje prilagođeni EPS od 52-56 centi, isključujući vanredne stavke, u odnosu na prethodnu prognozu od 44-48 centi. Kompanija i dalje očekuje da će prihodi rasti srednjom jednocifrenom stopom, isključujući uticaj valutnih efekata.

Akcije Under Armour-a pale su nakon objave rezultata 8,4 odsto na 9,9 dolara, nakon što su prošle godine izgubile više od polovine vrednosti.

Izvor: Bloomberg, Momentum