Kanadski proizvođač opreme za jogu i druge odeće za ležerniji stil oblačenja, Lululemon, zabeležio je oštar pad nakon objave rezultata koji su pokazali nastavak gomilanja zaliha, dok je prognoza budućih rezultata bila neznatno ispod visoko postavljenih očekivanja.

Bruto margina, koja predstavlja najbolji pokazatelj profitabilnosti kompanije, pala je na 55,9 odsto, ispod konsenzusa od 56,7 odsto, pre svega usled povećanih troškova transporta (avio-prevoz) koji beleži normalizaciju ali je vreme isporuke i dalje duže u odnosu na 2019.

Lululemon je podigao očekivanja u pogledu realizacije u fiskalnoj godini na 7,94-7,99 milijardi dolara u odnosu na raniju prognozu od 7,94 milijarde dolara, ali je očekivanje na donjem kraju raspona bilo ispod konsenzusa.

Kompanija je kvartal završila sa 352,6 miliona dolara u gotovini, dok su zalihe na kraju oktobra porasle na godišnjem nivou za 85 odsto na 1,70 milijardi dolara. Uprava očekuje da je nivo zaliha dostigao vrhunac tokom trećeg kvartala i da će početi da pada na kraju tekućeg fiskalnog tromesečja.

Lululemon je u fiskalnom trećem kvartalu, od avgusta do oktobra, zabeležio rast prihoda od 28,3 odsto na 1,86 milijradi dolara, iznad konsenzusa od 1,81 milijardu dolara.

Prilagođena dobit po akciji (EPS) skočila je 38,9 odsto na 2,00 dolara što je bilo neznatno iznad konsenzusa od 1,98 dolara.

Akcije Lululemona pale su u produženom trgovanju 7,5 odsto 346,4 dolara, dok od početka godine nose minus od 11,5 odsto.

Izvor: Bloomberg, Momentum