Akcije na Volstritu zabeležile su protekle sedmice lagane dobitke manje od pola procenta mereno najvažnijim berzanskim pokazateljima. Ono što je značajnije, reperni indeks tržišta, S&P 500, okončao je prošle nedelje silazni trend koji je trajao 248 dana. Tačno u četvrtak ovaj berzanski pokazatelj uknjižio je dobitak veći od 20 procenata u odnosu na najnižu tačku postignutu početkom oktobra prošle godine.

Istorija govori da je indeks S&P 500 u periodu od godinu dana nakon rasta od 20 procenata ostvarivao u proseku značajne dobitke (oko 17 procenata). Koliko će trajati i kakvog inteziteta će biti novi uzlazni trend, pitanje je na koji će istorija teško dati odgovor već će u prvoj meri zavisiti od jačine aktuelnih recesionih pritisaka i načina na koji će se globalna privreda snaći u ambijentu visokih kamata.

No, rast ovog indeksa u tekućoj godini bio je sve samo ne sektorski uravnotežen s obzirom da su ovogodišnji oporavak listom nosile najveće tehnološke kompanije, među kojima su prednjačile one koje imaju bliskog dodira sa najaktuelnijom temom veštačke inteligencije, u potpunosti su nosile rast tržišta. Ova korpa akcija (NVIDIA, Tesla, Meta, Apple, Microsoft, Alphabet i Amazon) registrovala je rast od 53 procenta u odnosu na skok indeksa S&P 500 od 11 procenata i faktički nulti rast preostale 493 kompanije.

Tekuća nedelja nudi mnoštvo makroekonomskih događaja koji bi mogli značajno da utiču na pomeranje tržišta. To se pre svega odnosi na mesečni izveštaj o inflaciji u SAD i junsko zasedanje centralnih banaka SAD i evrozone, Fed-a i ECB-a. I dok se očekuje da bi Fed mogao da napravi prvu pauzu u dizanja kamata još od marta prošle godine, ECB će izvesno podići kamatu za dodatnih 25 baznih poena.

Izvor: Momentum