Nemačka nekretninska kompanija Vonovia izvestila je da je prošle godine pretrpela najveći gubitak u istoriji, što je poslednji znak dubinske krize na nemačkom tržištu nekretnina.

Kompanija je izvestila da je prošle godine zabeležila gubitak od 6,76 milijardi evra, što je deset puta lošiji rezultat u odnosu na minus od 669,4 miliona evra u 2022. godini. Ovi negativni rezultati došli su nakon niza godina visokih profita tokom nekretninskog buma.

Gubitak je posledica otpisa vrednosti imovine više od pola miliona stanova za 11,4 odsto odnosno 10,7 milijardi evra, čime je vrednost portfolija kompanije smanjena na 84 milijarde evra.

Uprava kompanije je najavila znake stabilizacije na tržištu, ali i saopštila da će nastaviti dalju prodaju imovine kako bi smanjila zaduženost.

Kompanija će ove godine akcionarima isplatiti dividendu od 0,90 evra po akciji, što je povećanje od šest odsto, te najavila kompleksniji način obračuna dividende počev od tekuće godine koji će biti baziran na prilagođenom profitu pre poreza i višku likvidnosti iz operativnog slobodnog novčanog toka.

Gubitak koji je Vonovia objavila naglašava duboku krizu na nemačkom tržištu nekretnina usled nelikvidnosti, pada broja transakcija, nižih cena i manjeg obima građevinskih radova.

Nemačko tržište nekretnina vredno 670 milijardi evra je jedan od važnih stubova ove najveće privrede evrozone koji zapošljava deset odsto radne snage i čini petinu BDP-a.

I dva konkurenta na nemačkom tržištu, LEG Immobilien i TAG Immobilien, takođe su objavila godišnje gubitke ove nedelje, što je ukupan minus ovih kompanija dovelo na 8,7 milijardi evra.

Izvor: Reuters, Momentum