Nemački Volkswagen (VW) namerava da prikupi 9,4 milijarde evra u inicijalnoj ponudi akcija (IPO) proizvođača sportskih automobila Porsche, što bi mogao biti najveći listing na evropskom tržištu u više od deset godina.

Uprava VW utvrdila je raspon cene za emitovanje 25 odsto prioritetnih akcija od 76,50 do 82,50 evra, što bi na gornjem kraju raspona obezbedilo kompaniji prihod od 9,4 milijarde evra. Ukoliko sve bude po planu, trgovanje prioritetnim akcijama planirano je za 29. septembar.

Takođe, kompanija planira da 25 odsto običnih akcija Porsche-a proda kontrolnom akcionaru VW, firmi Porsche Automobil Holding SE, po ceni 7,5 odsto većoj od postignute cene u plasmanu prioritetnih akcija. Kompanija bi od ove prodaje mogla da prihoduje 10,10 milijardi evra.

U slučaju uspešnog IPO-a, VW će održati vanrednu skupštinu akcionara u decembru koja bi trebalo da odobri specijalnu dividendu u visini od 49 odsto bruto prihoda ostvarenih od prodaje običnih i prioritetnih akcija. Dividenda će ravnopravno biti podeljena između vlasnika običnih i prioritetnih akcija VW.

Izvor: VW, Momentum