Najveći evropski proizvođač automobila, Volkswagen (VW), saopštio je da očekuje usporavanje prodaje u odnosu na 2023. godinu, pozivajući se na rastuću konkurenciju, striktniju regulativu oko emisije gasaova i cene materijala i energenata.

Kompanija je navela da očekuje rast prodaje od pet odsto u 2024. godini, nakon što je prošle godine realizacija skočila 15,5 odsto na 322,3 milijarde evra.

Samo u četvrtom kvartalu kompanija je dostigla prihod od 87,1 milijardu evra, sa operativnom marginom od sedam odsto. U tekućoj godini operativna margina se očekuje na nivou 7,0-7,5 odsto.

Prilagođeni operativni profit u 2023. ostao je faktički nepromenjen na 22,6 milijardi evra, kada se uzmu u obzir negativni efekti hedžiranja cena inputa od oko 3,2 milijarde evra.

Uprava kompanije je ukazala na „maglovite ekonomske izglede i intenzivnu konkurenciju“, ali je naglasila da je kompanija samouverena u pogledu čitave godine.

Ove godine akcionarima će biti isplaćena dividenda po akciji od 9,0 evra kada su u pitanju obične akcije odnosno 9,06 evra kada je reč o prioritetnim akcijama kompanije koje ulaze u korpu DAX-a (prinos 7,6 odsto). Ova davanja predstavljaju povećanje u odnosu na prošlogodišnjih 8,70 odnosno 8,76 evra po akciji.

Prioritetne akcije kompanije pale su nakon objave skoro pet procenata na 119,4 evra i trenutno se nalaze na oko polovine vrednosti u odnosu na period pre izbijanja dizel skandala 2015. godine.

Izvor: WSJ, Momentum