Nemački proizvođač automobila Volkswagen, u čijem sastavu posluje Porsche, potvrdio je u ponedeljak nameru da do kraja godine listira ovaj brend sportskih automobila uprkos rekordnoj inflaciji i energetskoj krizi u Evropi koji su zaoštrili situaciju na tržištu kapitala.

Ova kompanija je izvestila da planira da objavi nameru za listranje krajem septembra ili početkom oktobra da bi čitav postupak bio okončan do kraja godine, ali i da su listing i tajming „podložni daljim kretanjima na tržištu kapitala“. Iz kompanije su pojasnili da bi zaustavljanje inicijalne ponude akcije (IPO) moglo da usledi tek u slučaju oštrih geopolitičkih problema koji bi potisnuli važnost ovog postupka.

Investitori očekuju vrednovanje Porsche-a između 60 i 85 milijardi evra, a na gornjoj zoni ovog raspona bio bi to najveći IPO u nemačkoj istoriji i najveći na evropskom tržištu kapitala od 1999. godine.

Investitori nisu u startu sa oduševljenjem dočekali najavu IPO-a Porsche-a s obzirom da predloženi koncept ne nudi veliku nezavisnost ovom brendu od najvećih akcionara VW-a. Planirano je da vodeći akcionari kompanije, okupljeni u firmi Porsche SE, otkupe 25 procenata plus jednu običnu akciju Porsche-a uz premiju od 7,5 odsto.

Porsche je najprofitabilniji segment Volkswagen grupe sa rastom operativnog profita u prvoj polovini godine od 22 odsto u odnosu na pad od osam procenata VW brenda koji se prodaje na masovnom tržištu.

Izvor: Reuters, Momentum