Najveći evropski proizvođač automobila, Volkswagen (VW), očekuje u tekućoj godini snažan rast prodaje usled pune knjige narudžbina i oporavka u lancima snabdevanja.

VW očekuje rast prihoda od čak 15 odsto, a operativnu marginu na prošlogodišnjem nivou od 8,5 odsto. Održavanje margine moglo bi se smatrati pozitivnim rezultatom s obzirom da se očekuje da će olakšano snabdevanje stvoriti pritisak na prodajne cene vozila.

Uprava očekuje da tražnja na tržištu uspori tokom ove godine, te će kompanija morati da održi cenovnu i troškovnu disciplinu u uslovima povećanih cena materijala.

Uprava je predložila dividendu od 8,70 evra po običnoj akciji i 8,76 evra za prioritetne akcije (prinos 6,2 odsto), što predstavlja povećanje od 1,20 evra u odnosu na prošlu godinu.

VW je i dalje u „kontruktivnim pregovorima“ oko izgradnje fabrike baterija na severnoameričkom tržištu ali još uvek nije doneta odluka po ovom pitanju. Ovo postrojenje bi trebalo da bude deo strategije da se poveća udeo na američkom tržištu s obzirom da je kompanija u velikoj meri zavisna od Kine gde prodaje skoro 40 odsto vozila.

Osim velike izloženosti na kineskom tržištu, slaba tačka kompanije je i dalje spora tranzicija ka elektrifikaciji s obzirom da su prošle godine e-vozila činila svega sedam odsto prodaje.

Prioritetne akcije kompanije zabeležile su rast na trgovanju u petak od 10,6 odsto na 142,2 evra.

Izvor: Bloomberg, Momentum