Nemački proizvođač automobila, Volkswagen (VW), planira da uloži 180 milijardi evra u narednih pet godina, uključujući proizvodnju baterija i poslovanje na severnoameričkom tržištu, saopštila je kompanija.

Kako bi postigla ranije proklamovan cilj od 50 odsto prodatih e-vozila do 2030. godine, preko dve trećine od planiranih petogodišnjih ulaganja usmereno je na procese digitalizacije i elektrifikacije, u odnosu na oko 56 odsto koliko je predviđeno u petogodišnjem planu koji je objavljen prošle godine.

VW se već izvesno vreme suočava sa problemima u softverskoj jedinici Cariad koja je za vreme prošle uprave premašila budžet i daleko ostala iza ostvarenja planiranih ciljeva. Ovaj segment poslovanja zabeležio je prošle godine operativni gubitak od 2,1 milijardu evra uz prihod od 800 miliona evra.

Kada su u pitanju nove fabrike, uprava kompanije je navela da nema aktuelnih planova za evropsko tržište gde već ima tri postrojenja, dok bi fabrika u Kanadi trebalo da počne sa radom 2027. godine. Ulaganje u tehnologiju motora sa unutrašnjim sagorevanjem prema planovima trebalo bi da dostigne vrhunac 2025. godine, da bi potom usledio silazni trend.

Kompanija je nedavno dala optimističku prognozu u pogledu ovogodišnjih rezultata, predviđajući rast prihoda u rasponu 10-15 odsto i rast isporuka automobila od 14 odsto.

VW je prošle godine zabeležio operativnu marginu na gornjem kraju date prognoze od 8,1 odsto, dok su prihodi i dobiti nadmašili nivoe iz 2021. godine uprkos tome što su problemi u lancima snabdevanja slobodan novčani tok ostavili daleko ispod targeta uprave.

Priroritetne akcije VW, koje se nalaze u indeksnoj korpi DAX 40, beleže pad na današnjem trgovanju od 2,7 odsto na 127 evra.

Izvor: Reuters, Momentum