Nemački proizvođač automobila, VW Group, smanjio je izglede po pitanju operativnog profita (EBIT) u tekućoj godini, usled negativnih efekata transakcija hedžinga i većih troškova, dok je letos revidirani cilj prihoda i prodaje ostao nepromenjen.

Uprava kompanije sada očekuje EBIT pre specijalnih stavki na prošlogodišnjem nivou od 22,5 milijardi evra.

Prethodno, kompanija je očekivala operativnu marginu od 7,5-8,5 odsto uz rast prihoda na godišnjem nivou od 10-15 odsto i obim isporuka vozila od 9-9,5 miliona. Na donjoj zoni očekivane prodaje, operativna margina će sada iznositi najviše 7,3 odsto, a ako bude dostignut rast prodaje od 15 odsto margina bi iznosila svega oko sedam odsto.

Uprava je ovu smanjenu profitabilnost pripisala hedžing transakcijama čija vrednost u zavisnosti od cena sirovog materijala i energenata može značajno da fluktuira. Negativni efekat od 2,5 milijarde evra koji je akumuliran u prvih devet meseci, prema rečima uprave, ne može biti neutralisan do kraja godine. Takođe, usled poplava u Sloveniji uknjiženi su negativni efekti zbog smanjene proizvodnje dobavljača, kao i povećani proizvodni troškovi u fabrici u Volfsburgu.

U trećem tromesečju, VW grupa je ostvarila rast prihoda od 12 odsto na 78,8 milijardi evra, dok je EBIT dostigao 4,9 milijardi evra u odnosu na 4,2 milijarde evra prošle godine. Operativna margina od 6,2 odsto bila je za procentni poen niža u odnosu na tržišna očekivanja.

Kompanija će u četvrtak objaviti zvanične rezultate poslovanja za treći kvartal i prvih devet meseci.

Akcije VW pale su na današnjem više od dva odsto na 101 evra, dok od početka godine beleže minus od oko 13 odsto.

Izvor: DPA, VW, Momentum