Najveći svetski maloprodajni lanac, Walmart, potukao je očekivanja u četvrtom kvartalu, nakon što su potrošači nastavili da troše, a kompanija popravila izglede za američku privredu.

Prihod u fiskalnom četvrtom kvartalu porastao je 5,7 odsto na 173,4 milijarde dolara, što je bilo iznad očekivanja od 169,3 milijarde dolara.

Uporediva prodaja je porasla 4,0 odsto, iznad konsenzusa od 3,1 odsto. Ovo je pre svega posledica većeg broja transakcija u periodu (rast od 4,3 odsto), s obzirom da je prosečan račun bio manji za 0,3 odsto. Kompanija je nastavila da povećava tržišno učešće, a posebno među platežnijim domaćinstvima koja zarađuju više od 100 hiljada dolara godišnje.

Rast uporedive prodaje iznad očekivanja, ali nastavio da slabi 

Izvor: Walmart

E-trgovina je porasla stopom od 23 odsto i dostigla 30 milijardi dolara (18 odsto od neto prodaje) i bila je iznad očekivanja tržišta. Po prvi put na nivou čitave godine, e-trgovina je premašila 100 milijardi dolara prihoda, a kompanija je nastavila da smanjuje gubitke na e-narudžbinama s obzirom da se za sve veći broj isporuka koriste prodavnice kompanije.

Globalni reklamni biznis u kvartalu porastao je 33 odsto, uključujući američki segment Walmart Connect koji je rastao stopom od 22 odsto. Kompanija je uporedo objavila da namerava da preuzme proizvođača TV aparata i displeja, Vizio Hold, za oko 2,3 milijarde dolara, a za koji se očekuje da bi mogao da podrži upravo profitabilni marketinški segment kompanije. Vizio ima 18 miliona aktivnih korisnika koji na svojim televizorima besplatno strimuju sadržaj koji sadrži reklamne poruke.

I kada je profitabilnost u pitanju Walmart je ostvario rezultate iznad očekivanja. Prilagođena dobit po akciji (EPS) porasla je 5,3 odsto na 1,80 dolara i bila je iznad konsenzusa od 1,65 dolara. Prilagođeni operativni profit porastao je 13,2 odsto na 7,3 milijarde dolara.

Iako se čelnici kompanije u ovom momentu „osećaju bolje po pitanju zdravlja američke privrede“, ostali su oprezni u pogledu poslovnih prognoza. U tekućem kvartalu kompanija očekuje usporavanje rasta prodaje na 3-4 odsto, dok se prilagođeni EPS očekuje u rasponu 6,70-7,12 dolara u odnosu na konsenzus od 7,09 dolara.

Akcije Walmart-a nakon objave porasle su više od šest procenata da bi trgovački dan zaključile u plusu od 3,2 odsto na 175,9 dolara.

Izvor: Bloomberg, Walmart, Momentum