Američka maloprodaja Walmart podigla je očekivanja u pogledu prodaje i profita nakon što je u fiskalnom trećem kvartalu tražnja za namirnicama porasla uprkos većim cenama, dok su popusti na odeću i elektroniku pomogli da se smanje zalihe pred prazničnu sezonu.

Najveća svetska maloprodaja po prihodu očekuje da praznična prodaja u postojećim radnjama poraste oko tri odsto, ispod konsenzusa od 3,4 odsto. Uprava je naglasila da očekuje duži promotivni period u tekućem kvartalu i moguće usporavanje u opštim trgovačkih kategorijama usled rastućih troškova hrane.

Za punu fiskalnu godinu koja se završava u januaru, uprava Walmart-a očekuje rast prodaje od 5,5 odsto, iznad ranije prognoze od 4,5 odsto. Takođe je navela da je kompanija na polju zaliha bolje pripremljena nakon što je „iščistila“ nagomilane probleme tokom godine. Zalihe su na kraju oktobra bile veće za 13 odsto što je značajno usporavanje rasta u odnosu na 25 odsto u prethodnom kvartalu.

Ukupan prihod Walmarta u trećem fiskalnom kvartalu porastao je 8,7 odsto na 152,8 milijardi dolara, što je bilo iznad konsenzusa od 146,8 mlrd USD. Prilagođena dobit po akciji (EPS) dostigla je 1,50 dolara, takođe iznad očekivanja od 1,32 dolara.

Uprava kompanije je odobrila novi program otkupa sopstvenih akcija vredan 20 milijardi dolara, koji će zameniti postojeći u kojem je ostalo za realizaciju oko 1,9 mlrd USD.

Akcije Walmarta na jučerašnjem trgovanju skočile su 6,6 odsto na 147,5 dolara i sada od početka godine nose pozitivan prinos od oko dva odsto.

Izvor: Reuters, Momentum