Najveći svetski maloprodajni lanac, Walmart, objavio je rezultate poslovanja za fiskalni drugi kvartal iznad očekivanja i poboljšao prognozu na nivou godine, slično kao i prilikom prethodne objave rezultata.

Ukupan prihod porastao 5,7 odsto na 161,6 milijardi donara što je bilo iznad konsenzusa od 159,2 milijarde dolara.

Američki biznis doneo je rast uporedive prodaje od 6,4 odsto, što je bilo iznad konsenzusa od 4,4 odsto, ali ispod rasta od 7,4 odsto u prethodnom kvartalu. Prosečne transakcije porasle su 2,9 odsto, dok je prosečan račun povećan 3,4 odsto. E-trgovina registrovala je rast prodaje od 24 odsto uz doprinos kućne dostave i preuzimanja ispred prodavnica.

Rast prihoda je uglavnom podstaknut prodajom prehrambenih namirnica koje su rasle visokom jednocifrenom stopom, te prodajom proizvoda za zdravlje, uključujući i Ozempic lek za dijabetes, koji su rasli 17-18 odsto. Prodaja generalne trgovačke robe opala je i u ovom kvartalu, ali je rezultat bio bolji nego u prethodnom tromesečju, sa dobrim rezultatima prodaje robe u okviru kategorije „povratak u školu“.

Međutim, uprkos rastu prodaje, uprava komapnije je ostala oprezna, napominjujući da bi Amerikanci u narednih 18 meseci mogli da trpe pritisak na kupovnu moć usled rastućih troškova energenata i nastavka plaćanja studentskih kredita od oktobra.

Bruto margina Walmart-a na najvišem nivou u proteklih nekoliko kvartala

Izvor: Walmart

Prilagođena dobit po akciji (EPS) porasla je četiri odsto na 1,84 dolara, što je bilo iznad konsenzusa od 1,71 dolar, dok je bruto margina uvećana pola procentnog poena na 24,0 odsto. Doprinos oporavku bruto margine dali su prošlogodišnje povećane rasprodaje i veći troškovi logistike, dok su na negativnoj strani bili veća ovogodišnja orijentacija potrošača na proizvode sa manjom marginom.

U tekućem tromesečju kompanija očekuje rast prodaje od tri odsto i prilagođeni EPS od 1,45-1,50 dolara u odnosu na konsenzus od 1,49 dolara.

Rast prodaje na nivou fiskalne 2023. godine očekuje se u rasponu 4-4,5 odsto (ranije 3,5 odsto) i prilagođeni EPS od 6,36-6,46 dolara u odnosu na raniju prognozu 6,10-6,20 dolara i konsenzus od 6,27 dolara.

Akcije Walmart-a koje su u tekućoj godini zabeležile rast od oko 11 procenata porasle su na neznatno na početku trgovačkog dana na 160,3 dolara.

Izvor: Reuters, Walmart, Momentum