Najveći svetski maloprodajni lanac, Walmart, objavio je solidne poslovne rezultate za četvrto tromesečje, vođen pre svega boljom prodajom robe na diskontu, ali i zauzeo opreznu prognozu za tekuću fiskalnu godinu, zabrinuvši investitore oko generalnog zdravlja američkog potrošača i izgleda privrede u vreme povišene inflacije.

Skromna očekivanja Walmart-a došla su uporedo sa najavama Home Depot-a da bi godišnji profit kompanije mogao da padne po prvi put od svetske finansijske krize usled povišene inflacije i skupih hipotekarnih kredita koji smanjuju tražnju za uređenjem i renoviranjem kuća.

Walmart u tekućoj fiskalnoj godini očekuje rast neto prodaje mimo kursnih razlika od 2,5-3,0 odsto, ispod očekivanja analitičara koji su prognozirali rast od 3,3 odsto. Na američkom tržištu uprava očekuje rast prodaje u postojećim radnjama od 2-2,5 odsto, ispod očekivanja rasta od tri procenta.

Prilagođena dobit po akciji (EPS) očekuje se u rasponu 5,90-6,05 dolara, takođe ispod konsenzusa od 6,50 dolara.

U četvrtom tromesečju ova kompanija je zabeležila rast neto prodaje od 7,3 odsto na 164 milijarde dolara, što je bilo iznad konsenzusa tržišta od 158,6 milijardi dolara.

Američka prodaja u postojećim radnjama porasla je 8,3 odsto, zahvaljujući pre svega rastu vrednosti prosečnog računa od 6,3 odsto, dok je broj transakcija uvećan za 1,8 odsto. E-trgovina je doprinela rastu sa 17 procenata.

Rast prodaje u postojećim radnjama u SAD na nivou 3Q

Izvor: CNBC

Prilagođeni EPS u poslednjem fiskalnom kvartalu iznosio je 1,71 dolar, iznad konsenzusa od 1,51 dolar.

Konsolidovana bruto profitna margina kompanije u periodu novembar-januar pala je 83 bazna poena, pre svega usled rasprodaja kako bi se kompanija rasteretila viška zaliha, ali i činjenice da su kupci manje novca trošili na trajna potrošna dobra, a više na proizvode sa niskom marginom kao što su prehrambene namirnice.

Kompanija je akcionarima u fiskalnoj godini 2023. godini vratila 16 milijardi dolara i to 6,1 milijardu kroz dividende, a 9,9 milijardi dolara kroz otkup sopstvenih akcija.

Uprava je povisila kvartalnu dividendu za oko dva odsto na 0,57 dolara po akciji što na trenutnoj ceni daje dividendni prinos od 1,55 odsto.

Nakon što su dan otvorile sa minusom od dva procenta, akcije Walmart-a završile su trgovački dan u plusu od 0,6 odsto na 147,3 dolara.

Izvor: FT, Walmart, Momentum