Američka tehnološka kompanija, Zoom Video Communications, poznata po usluzi video komunikacije, zabeležila je u periodu avgust-oktobar najsporiji kvartalni rast prihoda i neznatno smanjila očekivanja u pogledu prihoda na nivou fiskalne godine.

Prihod kompanije je porastao za pet odsto na 1,1 milijardu dolara, u skladu sa očekivanjima analitičara, dok je uprava smanjila očekivanja za godišnju realizaciju na 4,38 milijardi dolara sa avgustovskih 4,4 milijarde dolara.

Uprava ocenjuje da bi Zoom-ov biznis sa poslovnim korisnicima ove godine mogao da poraste 20 procenata dok se očekuje da će segment poslovanja sa malim preduzećima i pojedinačnim korisnicima zabeležiti pad od oko osam odsto.

Zahvaljujući dobrom poslovanju segmenta sa poslovnim korisnicima Zoom je objavio kvartalni profit iznad očekivanja tržišta i podigao prognozu za godišnji profit. U periodu avgust-oktobar kompanija je ostvarila dobit po akciji (EPS) od 1,07 dolara iznad konsenzusa od 0,83 dolara, dok je EPS na nivou godine projektovan na 3,94 dolara, iznad avgustovske prognoze od 3,69 dolara.

Zoom, koji je stekao široku popularnost sa izbijanjem pandemije, ulaže velike napore da uspori pad usluge video komunikacije šireći se na druge alate za biznis korisnike. Na godišnjoj konferenciji za korisnike, održanoj ranije tokom meseca, kompanija je predstavila usluge kalendara i e-pošte, za koje se nada da će zadržati veći broj radno angažovanih korisnika na platformi.

Na kraju oktobra Zoom je imao 209.300 korporativnih korisnika, što predstavlja povećanje od 14 odsto u odnosu na prethodnu godinu. Velike kompanije čine rastući deo Zoom-ovih prihoda u situaciji kada opada broj pojedinačnih klijenata i malih preduzeća.

Međutim, i stopa napuštanja platforme među pojedinačnim korisnicima i malim preduzećima se stabilizuje. Prosečno mesečno napuštanje platforme u kvartalu bilo je 3,1 odsto, što je usporavanje u odnosu na 3,7 odsto u istom periodu prošle godine.

Akcije Zoom-a u pred-trgovanju beleže pad veći od devet procenata na 72,9 dolara, dok su u tekućoj godini u minusu preko 60 procenata.

Izvor: Bloomberg, Momentum