NEDELJNI IZVEŠTAJ,  21-25. avgust, 2023. 

Dow Jones  S&P 500 Nasdaq Comp. DAX 40  Shangai Comp.
34.346,90 -0,45% 4.405,71 +0,82% 13.590,65 +2,26% 15.631,82 +0,37% 3.064,07 -2,17%
         

Protekla sedmica, u čijem centru pažnje je bila objava kvartalnih rezultata dizajnera čipova NVIDIA, donela je prekid avgustovskog silaznog trenda, kome je doprinelo i obraćanje čelnika Fed-a koje je bilo bez neprijatnih iznenađanja sa akcentnom na rast američke privrede iznad očekivanja. Tehnološke akcije predvodile su rast tržišta skokom od 2,3 odsto, dok je indeks S&P 500 porastao 0,8 odsto.

NVIDIA ponovo iznad svih očekivanja – NVIDIA je protekle sedmice i svojim kvartalnim bilansima potvrdila ono što se uveliko očekivalo – njeni čipovi trenutno su jedina rešenja za funkcionisanje aplikacija kao što su čet botovi tipa ChatGPT i druge usluge bazirane na primeni generativne veštačke inteligencije. Prihod kompanije u kvartalu porastao je 101 odsto na 13,5 milijardi dolara, znatno iznad očekivanja i prognoze same uprave koja je krajem maja podstakla snažan optimizam u tehnološkom sektoru. Bruto margina kompanije porasla je čak 25,3 procentna poena na 71,2 odsto, pre svega usled značajnog rasta najprofitabilnijeg dela biznisa sa Data centrima. U tekućem kvartalu uprava očekuje rast od 170 procenata, čime je odagnala strahove da kompanija neće imati dovoljno kapaciteta da zadovolji rastuću tražnju. I dok su akcije kompanije nakon objave rezultata skočile skoro deset procenata, iznad nivoa od 500 dolara, sentiment ulagača je splasnuo potkraj sedmice, spustiši akciju na 460 dolara uz nedeljni rast od 6,3 odsto.

Pauel i dalje inflaciju smatra visokom – Na tradicionalnom godišnjem skupu u Džekson Holu čelnik Fed-a, Pauel, ohrabrio je ulagače ocenom stanja američke privrede, ocenivši naročito jakom ličnu potrošnju i ohrabrujuće rane početke oporavka tržišta nekretnina. Premda je priznao da je postignut napredak u obaranju inflacije, on je, međutim, rekao da se ona i dalje nalazi iznad nivoa na kojima se kreatori monetarne politike osećaju komforno, te da je spreman na dalje povećanje kamata ako bude potrebno. Pripremljeni govor je zaličio na opaske koje je Pauel dao prošle godine u Džekson Holu, kada je upozorio da je verovatna „neka patnja“ jer Fed nastavlja sa naporima da obori inflaciju na njegov target od dva odsto što je tada dovelo do cunamija na tržištu akcija. Sada je inflacija znatno ispod prošlogodišnjeg nivoa, ali Pauel smatra da je prerano za proglašenje pobede uprkos pozitivnim trendovima u junu i julu po pitanju bazne inflacije. Tržište i dalje daje malu verovatnoću scenariju da bi na septembarskom zasedanju Fed mogao povećati kamatu sa trenutnog nivoa 5,25-5,50 odsto.

Evrozona lagano klizi ka recesiji – Objavljeni PMI podaci za avgust sugerišu da bi BDP evrozone u trećem kvartalu mogao da oslabi za 0,2 odsto, nakon što je u prethodnom tromesečju zabeležio stopu rasta od 0,3 odsto. Pored već problematičnog industrijskog sektora, koji se već duže vreme nalazi u zoni kontrakcije, segment usluga koji dominira privredom evrozone zabeležio je prvi mesečni pad poslovne aktivnosti od decembra prošle godine. Kompozitni PMI pokazatelj evrozone pao je na 33-omesečni minimum od 47,0 poena sa 48,6 u julu i bio je značajno ispod konsenzusa od 48,5 poena. Ovaj pokazatelj najniži je od novembra 2020. godine u velikoj meri kao posledica činjenice da kompanije žive od zaliha starih poslova koje se smanjuju te je indeks ugovornih poslova pao na najniži nivo od juna 2020. godine. PMI industrijskog sektora stigao je na tromesečni maksimum od 43,7 poena, ali se i dalje nalazi duboko u zoni kontrakcije, dok je PMI uslužnog sektora pao na 30-omesečni minimum od 48,3 poena.