NEDELJNI IZVEŠTAJ, 6 -10. maj, 2024. 

Dow Jones  S&P 500 Nasdaq Comp. DAX 40  Shangai Comp.
39.512,84 +2,16% 5.222,68 +1,85%
16.340,87 +1,14% 18.756,86 +4,24% 3.154,55 +0,44%
         

Akcije na Njujorškoj berzi zabeležile su rast vrednosti i treću nedelju zaredom, pa su gotovo u potpunosti neutralisale aprilske gubitke te sada indeks S&P 500 stoji manje od procenta ispod istorijskog maksimuma. Tokom sedmice ova reperna korpa akcija sa američkog tržišta skočila je 1,9 odsto na 5.222,7 poena, dok je indeks tehnoloških akcija, Nasdaq, ojačao 1,1 odsto.

BoE veoma blizu smanjenja kamata – Sentiment tržišta akcija prošle sedmice neznatno je ojačan nakon što su investitori poboljšali izglede oko očekivanog smanjenja kamata Fed-a, zahvaljujući signalima sa tržišta rada ali i najavama Centralne banke Engleske (BoE) da će možda već na sledećem sastanku doneti odluku o smanjenju kamata. BoE je na majskom zasedanju zadržala ključnu kamatu na nepromenjenom nivou od 5,25 odsto, ali je rezultat glasanja odbora iznosio 7-2 u odnosu na 8-1 na prethodnom zasedanju. Pre sastanka Monetarnog odbora ove centralne banke, neki od zvaničnika, uključujući i guvernera Bejlija, sugerisali su da bi mogli početi da se pripremaju za spuštanje kamata. Britanska inflacija koja je u martu pala na 3,2 odsto na godišnjem nivou podržala je ovu retoriku, a takođe je usporio i godišnji rast cene usluga. BoE je navela u saopštenju da će monetarna politika morati da „ostane restriktivna“ kako bi inflacija pala na ciljanih dva odsto, ali i da visok nivo kamata „opterećuje aktivnosti u realnoj ekonomiji i dovodi do labavijeg tržišta rada i smanjuje pritisak inflacije.“ Funta je ostala relativno stabilna u odnosu na dolar na nivou od 1,25.

Sezona 1Q rezultata iznad očekivanja – Sezona objava korporativnih rezultata se postepeno privodi kraju i faktički su preostali sektor maloprodaje ove nedelje i lider na polju veštačke inteligencije, NVIDIA, naredne sedmice, da izađu na crtu pred investitore. Skoro 80 odsto kompanija je već objavilo rezultate i ako se održi trenutna stopa rasta profita od 5,4 odsto, to će biti najveće godišnje povećanje krajnjeg rezultata još od drugog tromesečja 2022. godine. Tehnološke kompanije Microsoft, Alphabet, Amazon i Meta najviše su doprineli rastu profita, a to će svakako učiniti i NVIDIA kada 22. maja objavi rezultate za fiskalni prvi kvartal. Ostatak indeksne korpe, bez doprinosa ovih kompanija, ostvario bi pad profita u posmatranom periodu od 2,4 odsto. Investitori očekuju ubrzanje rasta profita u narednom periodu pa se po kvartalima do kraja godine očekuju godišnje stope rasta od 9,3, 8,4 i 17,4 odsto. PE racio indeksne korpe S&P 500 trenutno se nalazi na nivou od 20,4x, što je iznad petogodišnjeg i desetogodišnjeg proseka od 19,1x i 17,8x, respektivno.

Američka administracija zaoštrava kurs prema Kini – Nakon što je nedavno američka administacija pokrenula pitanje zabrane ili prodaje kineske društvene mreže TikTok, protekle nedelje su mediji preneli špekulacije da se pripremaju nove, znatno više carine na pojedine strateške sektore u kineskoj privredi. Prema neimenovanim izvorima, nove carine bi mogle da budu obelodanjene već ove sedmice, a kineska e-vozila, koja se inače zasad previše ne uvoze u SAD, bi mogla da budu opterećena carinama većim i do četiri puta. Takođe, Bajdenova adiministracija cilja novim carinama i sektore kao što su solarna oprema i čipovi, koji su još od ranije pod oštrim restrikcijama i faktički nedostupni kineskim klijentima kada su u pitanju najnapredniji modeli. Trgovinske tenzije na relaciji SAD-Kina intenzivirane su tokom vladavine Trampa koji u slučaju novog mandata najavljuje linearno povećanje carina na kinesku robu u visini od 60 procenata. Akcije proizvođača kineskih e-vozila zabeležile su oštru korekciju u trgovanju u petak u proseku od oko pet procenata.