NEDELJNI IZVEŠTAJ,  24-28. april, 2023. 

Dow Jones  S&P 500 Nasdaq Comp. DAX 40  Shangai Comp.
33.674,38 -1,24% 4.136,25 -0,80% 12.235,41 +0,07% 15.961,02 +0,24% 3.334,5 +0,34%
         

Izuzetno dinamična trgovačka sedmica završena je u optimističnom tonu, u prvom redu zahvaljujući kvartalnim rezultatima Apple-a, te su u velikoj meri neutralisani gubici koje su tokom nedelje stizali kao posledica previranja na tržištu regionalnih banaka. Indeks tehnoloških akcija, Nasdaq, uspeo je na sedmičnom nivou da ostvari neznatan plus, dok se reperni indeks tržišta, S&P 500 spustio 0,8 odsto.

Bankarski strahovi ponovo na sceni – Nedelja je otpočela novim, prinudnim preuzimanjem jedne od najvećih regionalnih banaka čime su i ponovo oživljeni martovski strahovi koji su ozbiljno zatresli američki finansijski sistem. Banku First Republic, koja je u prvom tromesečju izgubila preko 100 milijardi dolara depozita, preuzela je najveća američke banka JPMorgan, što je bio uvod u snažan pritisak investitora na regionalne banke koje su u sedmici oslabile u proseku oko deset procenata i to nakon značajnog oporavka u petak. I dok se odvija tiha konsolidacija američkog bankarskog tržišta, regulatori užurbano traže način kako bi reformisali sistem osiguranja depozita koji je od početka bankarske krize pokrio i osigurane i neosigurane depozite posrnulih banaka.

Centralne banke nastavile sa rastom kamata – Fed je tokom sedmice digao kamatu za 25 baznih poena, dodatno pojačavši pritisak na regionalne banke da održe stabilnu depozitnu bazu u situaciji kada klijenti beže u državne hartije sa većim prinosom. Ova centralna banka je ponovila uveravanja u pogledu stabilnosti američkog bankarskog sistema, ali i da očekuje pooštravanje uslova kreditne aktivnosti što će omogućiti Fed-u da ne digne kamate koliko bi inače morao. I dok je Fed signalizirao pauzu u ciklusu dizanja kamata koji traje više od godinu dana, Evropska centralna banka (ECB) je podigla kamatu za takođe 25 baznih poena, ali i najavila nova povećanja kako bi suzbila inflaciju u evrozoni. Tržište trenutno očekuje još dva podizanja kamata stopama od po 25 baznih poena na nivo od 3,75 odsto.

Apple potvrdio klasu uprkos padu prihoda – Najveća svetska kompanija, Apple, objavila je rezultate iznad očekivanja premda je zabeležila slabiju prodaju drugi kvartal zaredom i najavila sličan trend i za aktuelno tromesečje. Međutim, rast poslovanja u najvažnijim segmentima, kao što su prodaja iPhone-a i prihodi od usluga, potvrdili su kompaniji oreol najstabilnijeg tehnološkog biznisa koji, za razliku od većine tehnoloških pandana, nije morao ni da sprovodi smanjivanje broja zaposlenih. Akcije Apple-a na objavu rezultata skočile su skoro pet procenata i stigle veoma blizu istorijskog maksimuma. Optimizmu investitora doprinos je dao i aprilski izveštaj sa tržišta rada koji je zasad odagnao strahove od moguće recesije u američkoj privredi s obzirom na objavljene najbolje podatke o zapošljavaju još od januara.