NEDELJNI IZVEŠTAJ,  6-10. mart, 2023. 

Dow Jones  S&P 500 Nasdaq Comp. DAX 40  Shangai Comp.
31.909,64 -4,44% 3.861,59 -4,55% 11.138,89 -4,71% 15.427,97 -0,97% 3.230,08 -2,95%
         

Akcije na Njujorškoj berzi pretrpele su najveći sedmični pad u tekućoj godini nakon što je bankotstvo Silicon Valley banke (SVB) prizvalo na tržište mirise 2008. godine kada se kriza proširila iz finansijskog sektora. Negativan sentiment prethodno je narušio čelnik Fed-a, Pauel, koji je najavio više nivoe kamata, dok ništa pozitivnije vesti po tržište akcija nisu došle ni sa tržišta rada koje je i u februaru ostalo izuzetno jako. Indeks S&P 500 stropoštao se u nedelji 4,6 odsto, dok je indeks tehnoloških akcija, Nasdaq, pretrpeo neznatno veću korekciju.

Kolaps Silicon Valley banke izazvao paniku na tržištu – Ova banke je za svega 48 sati upala u krizu likvidnosti i naposletku zatvorena od strane regulatora koji će se postarati za isplatu osiguranih depozita. SVB je u sredu iznenadila investicionu javnost objavom da namerava da prikupi 2,25 milijardi dolara kako bi ojačala kapitalnu bazu. Rupa u bilansima ove bankarske institucije nastala je usled naglog rasta kamata i njenog poslovnog modela koji se uglavnom bazirao na depozitima kao izvorima finansiranja. Povlačenje deponenata, usled viših prinosa na trezorcima i operativnih potreba klijenata mahom iz tehnološkog sektora, gurnuo je SVB u oštre „makaze“ – ove odlive banka je zatvarala uz velike gubitke prodajom obveznica čije su cene drastično pale u ambijentu rastućih kamata.

Stopa nezaposlenosti u SAD porasla na 3,6% – Nakon iznenađujuće jakog januarskog izveštaja sa američkog tržišta rada, februarski podaci su očekivano doneli usporavanje ali ne u meri u kojoj je bilo prognozirano. Tokom proteklog meseca kreirano je dodatnih 311 hiljada radnih mesta, iznad konsenzusa od 225 hiljada. Stopa nezaposlenosti je porasla na 3,6 odsto, iznad očekivanja od 3,4 odsto, pre svega usled rasta stope participacije radne snage (zaposleni i oni koji aktivno traže posao) na 62,5 odsto, što je njen najviši nivo od marta 2020. godine. Nešto pozitivnije vesti kada je inflacija u pitanju došle su sa polja nadnica. Prosečna satnica porasla je 4,6 odsto na godišnjem nivou, ispod očekivanja rasta od 4,8 odsto. Na mesečnom nivou rast je iznosio 0,2 odsto, takođe ispod konsenzusa od 0,4 odsto.

Fed očekuje kamate na višem nivou nego što je bilo očekivano – Čelnik američke centralne banke, Fed, Džerom Pauel u prošlonedeljnom obraćanju pred Kongresom upozorio je da bi kamatne stope mogle da dostignu više nivoe nego što su članovi monetarnog odbora ranije prognozirali. U decembarskoj oceni članovi Fed-a su prognozirali terminalnu stopu na nivou od 5,1 odsto, dok aktuelna tržišna očekivanja govore da bi kamate na vrhuncu mogle da dostignu 5,50-5,75 odsto. Ove nedelje će biti objavljeni februarski izveštaji o inflaciji i proizvođačkim cenama što će biti poslednji značajni inputi za donošenje odluke o visini kamatne stope na sastanku 22. marta.