NEDELJNI IZVEŠTAJ, 19-23. decembar, 2022. 

Dow Jones  S&P 500 Nasdaq Comp. DAX 40  Shangai Comp.
33.203,93 +0,86% 3.844,82 -0,20% 10.497,86 -1,94% 13.940,93 +0,34% 3.045,87 -3,85%
         

Američko tržište akcije registrovalo je oporavak u petak, ali je ponovo uknjižilo pad na nedeljnom nivou nakon što su recesioni pritisci nastavili da utiču na sentiment investitora. Ekonomski podaci mahom su sugerisali snažnu privredu i jako tržište rada što bi moglo voditi nastavku agresivnog trenda rasta kamata. Indeks S&P 500 je oslabio za petinu procenta, dok je indeks tehnoloških akcija, Nasdaq, pao skoro dva odsto.

Rast američkog BDP-a iznad očekivanja – Američka privredna aktivnost iznenađujuće je porasla u trećem kvartalu iznad prethodne procene, pokazali su revidirani podaci Ministarstva trgovine. U periodu jul-septembar američki BDP porastao je 3,2 odsto u odnosu na ranije čitanje od 2,9 odsto, a ovaj rast je pre svega posledica naviše revidirane komponente lične potrošnje. Ova objava zabrinula je investitore da bi Fed mogao da nastavi agresivno dizanje kamata s obzirom na i dalje visoku potrošačku moć američkih građana i jako tržište rada.

Kvartalni rezultati NIKE-a zasenili tržište – Najveći svetski proizvođač sportske obuće i odeće, NIKE, zabeležio je rast prihoda u drugom fiskalnom kvartalu od 17 odsto, iznad očekivanja tržišta, dok je izostao rast profita, ali je svakako bio iznad prognoza analitičara. Rezultati NIKE-a pokazali su više nego jaku tražnju za proizvodima kompanije koja je visokim rasprodajama pokušala da se izbori sa nagomilanim zalihama iz narednog perioda. Zalihe su tek neznatno smanjene u odnosu na prethodni kvartal, ali su investitori pozdravili trend poslovanja kompanije i najavu uprave da će rezultati na godišnjem nivou biti iznad prethodnih prognoza.

Akcije Tesle najslabije od leta 2020. godine – Akcije proizvođača e-vozila, Tesla, oslabile su prošle sedmice oko 18 procenata, nakon što su zabeležile silazni trend svih trgovačkih dana. Samo u tekućoj godini Tesla je izgubio na vrednosti skoro 70 procenata pošto je kompanija počela da šalje signale da slabi tražnja za njenim proizvodima, dok se njen osnivač i lider Mask u velikoj meri zaokupio problematikom oko preuzimanja Twitter-a. Premda je Mask pokušao da smiri investitore izjavom da akcije neće prodavati u naredne dve godine, silazni trend nije zaustavljen pa su akcije nedelju zaključile na 123,2 dolara, što je njihov najniži nivo od avgusta 2020. godine.