NEDELJNI IZVEŠTAJ,  20-24. februar, 2023. 

Dow Jones  S&P 500 Nasdaq Comp. DAX 40  Shangai Comp.
32.816,92 -2,99% 3.970,04 -2,67% 11.394,94 -3,33% 15.209,74 -1,76% 3.267,16 +1,34%
         

Akcije na Volstritu zabeležile su najoštriju korekciju u tekućoj godini nakon što su se na velika vrata povampirili strahovi oko inflacije podstaknuti objavom makro podataka i izjavama pojedinih članova Fed-a. Ni optimistička najava za tekući kvartal koji je donela NVIDIA nije uspela da neutrališe oštar pad tržišta koje je mereno ključnim indeksima u proseku oslabilo oko tri procenta. Indeks S&P 500 ponovo se spustio ispod nivoa od 4.000 poena, dok se prinos od početka godine „istopio“ na 3,4 odsto.

Američka PCE inflacija ubrzala u januaru – Ključna Fed-ova mera za inflaciju poslala je negativne signale u pogledu skorog smirivanja inflacije i nagovestila da bi kamate mogle dodatno da porastu kako bi se cene vratile pod kontrolu, pokazuju podaci američkog Ministarstva trgovine objavljeni u petak. Cenovni indeks lične potrošnje (PCE) porastao je u januaru 0,6 odsto na mesečnom nivou, i kada je u pitanju opšti i bazni pokazatelj, dok je decembarski podatak takođe revidiran naviše. Analitičari su očekivali mesečnu stopu rasta od 0,4 odsto. Bazna stopa PCE inflacije je po prvi put u poslednja četiri meseca zabeležila blagi pomak naviše, na 4,7 odsto, što je dvostruko iznad Fed-ovog srednjoročnog targeta od dva odsto. Ovi podaci znatno su pogoršali sentiment tržišta krajem sedmice, s obzirom da bi mogli podržati novo ubrzanje rasta kamata koje ulagači nisu ukalkulisali.

Hoće li potrošnja izdržati inflaciju? – Sentiment investitora načet je već u prvoj polovini sedmice kada su pojedini američki maloprodajni lanci nagovestili da bi dugotrajna inflacija mogla ostaviti veće posledice po prosečnog američkog potrošača. Najveći svetski maloprodajni lanac, Walmart, objavio je solidne poslovne rezultate za četvrto tromesečje, ali je zauzeo opreznu prognozu za tekuću fiskalnu godinu. Ova kompanija očekuje rast neto prodaje od 2,5 do tri odsto, ispod očekivanja tržišta od 3,3 procenta. S druge strane, maloprodaja za kućne popravke po pricnipu „uradi sam“, Home Depot, upozorila je da bi godišnji profit kompanije mogao da padne po prvi put od svetske finansijske krize usled povišene inflacije i skupih hipotekarnih kredita koji smanjuju tražnju za uređenjem i renoviranjem kuća. U tekućoj sedmici se očekuje još nekoliko objava američkih maloprodaja koje bi mogle potvrditi ili razvejati strahove investitora.

PMI evrozone iznenađujuće ojačao – Snažni rast uslužnog sektora podržao je oporavak poslovne aktivnosti evrozone u februaru, znatno brže u odnosu na očekivanja, podstakavši nade da bi ovaj blok zemalja koje koriste zajedničku valutu mogao da izbegne recesiju. Rastuća tražnja, sve veća normalizacija lanaca snabdevanja, smanjivanje obima ugovorenih poslova i poboljšano poverenje podržali su ovaj oporavak koji je ekvivalentan kvartalnom rastu BDP-a od skoro 0,3 odsto. Kompozitni PMI evrozone porastao je u februaru na 52,3 sa januarskih 50,3 poena, iznad prognoze analitičara od 50,6 poena. Sektorski posmatrano, najveći doprinos rastu dale su usluge čiji PMI je dostigao 53,0 sa januarskih 50,8 poena, iznad očekivanja od 51,0. Međutim, proizvodni PMI je iznenađujuće oslabio u tekućem mesecu. Vrednost ovog indeksa pala je na 48,5 sa januarskih 48,8 poena, dok su analitičari očekivali nivo od 49,3 poena.