NEDELJNI IZVEŠTAJ, 5 – 9. februar, 2024. 

Dow Jones  S&P 500 Nasdaq Comp. DAX 40  Shangai Comp.
38.671,3 +0,04% 5.026,61 +1,32%
15.990,66 +2,31% 16.926,5 +0,05% 2.865,90 +4,97%
         

Prvi put u istoriji indeks S&P 500 premašio je granicu od 5.000 poena, nakon što je petu nedelju zaredom američko tržište akcija okončalo u plusu, ponovo predvođeno rastom tehnoloških akcija. Ova reperna korpa tržišta skočila je prošle sedmice 1,4 odsto i od početka godine nosi prinos od 5,4 odsto. Indeks tehnoloških akcija, Nasdaq, dodao je na vrednosti 2,3 odsto, dok je od početka godine u plusu 6,5 procenata.

Korporativni rezultati doneli rekord S&P-a – Nakon što je oko dve trećine kompanija iz indeksne korpe objavilo kvartalne rezultate poslovanja, stopa rasta profita iznosi devet procenata u odnosu na očekivani rast od 4,7 odsto s početka januara. Od spomenutih kompanija 81 odsto je objavilo profita iznad očekivanja, pet procenih poena bolje u odnosu na poslednja četiri izveštajna perioda. Ne treba ni spominjati da su tehnološke kompanije, a posebno sedam najvećih u velikoj meri doprinele kvartalnim rezultatima boljim od očekivanja. Sa očekivanim rezultatima dizajnera čipova, NVIDIA, čija je korporativna objava naredne sedmice, sedam najvećih tehnoloških kompanija u kvartalu je povećalo profit za 48,7 odsto, a prihode za 14,5 procenata. Trenutna očekivanja govore da se nastavak ekspanzije očekuje i u narednom tromesečju sa očekivanom stopom rasta profita od 30,4 odsto i prihoda od 12,7 odsto. Posmatrano u čitavoj 2024. godini ovih sedam velikih kompanija bi moglo da uveća profit za petinu što je skoro dvostruko jači intezitet rasta od očekivanog povećanja profita čitave indeksne korpe.

Disney u novom pokušaju oporavka – Akcije američkog medijskog konglomerata, Disney, skočile su posle objave rezultata više od 11 procenata, nakon što je kvartalni profit stigao iznad očekivanja, a investitori pozdravili najavu boljih rezultata u tekućoj godini. Akcije ove kompanije uprkos oporavku protekle sedmice nalaze se 30-ak procenata ispod predpandemijskih nivoa, što je direktna posledica lutanja kompanije u pronalaženju dobitne poslovne strategije nakon što je biznis uzdrman karantinima 2020. i 2021. godine. Uprava kompanije je dala neke ohrabrujuće signale – u tekućoj godini očekuje rast profitabilnosti od najmanje 20 procenta na 4,60 dolara po akciji, iznad konsenzusa od 4,27 dolara. Uporedo, kompanija je povećala dividendu za 50 odsto na 0,45 dolara po akciji i odobrila program sticanja sopstvenih akcija vredan tri milijarde dolara. Investitori su pozdravili pozitivan trend poslovanja striming segmenta koji bi ove godine mogao da postane profitabilan, kao i najavu kompanije da se upusti u svet video igrica kupovinom udela u kompaniji Epic Games.

Kineska vlada podstiče tržište akcija – Kineske akcije, pred početak obeležavanja lunarne nove godine, skočile su skoro pet procenata nakon što su kineski državni zvaničnici najavili širu intervenciju na ovom posrnulom tržištu. Ovaj najveći rast tržišta u poslednjih 16 meseci došao je kao posledica podizanja pitanja slabog tržišta akcija na najviši državni nivo, a pojedini državni fondovi najavili su povećanje učešća u kupovini lokalnih ETF-ova. Međutim, ostaje veliko pitanje koliko dugog daha može biti ova podrška s obzirom na mnogobrojne probleme sa kojima se suočava kineska privreda. Objava kvartalnih rezultata Alibabe pokazala je da je potrošački sentiment u zemlji i dalje slab, te je ova kompanija ostvarila najmanju stopu rasta prihoda u poslednja tri kvartala. Kineska privreda u januaru produbila je deflatorna kretanja, pokazuju najsvežiji podaci, pa se očekuju nove intervencije kineskih monetarnih vlasti koje su do sada bile prilično suzdržane. Kineska privreda je prošle godine zabeležila privredni rast od 5,2 odsto, a očekuje se da će vlada na nacionalnom kongresu narednog meseca postaviti sličan cilj ove godine – rast od oko pet procenata.